Deset godina od TRAGEDIJE koja je potresla Srbiju: On će biti uvek tu, neće NESTATI

Pevač Ljubiša Stojanović Luis ostavio je neizbris trag na domaćoj muzičkoj sceni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Na današnji dan, pre tačno deset godina, dogodila se tragedija koja je potresla celu zemlju. Neponovljivi muzičar Ljubiša Stojanović Luis poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći, a vest o njegovoj smrti dočekana je sa nevericom.

Luis je u tom trenutku imao 59 godina i za sobom ostavio šestoro dece: sinove Miodraga – Miću, Marka, Sergija i Andreja, i ćerke Maju i Elu Mitu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rođen je 25. juna 1952. godine u Leskovcu. Umesto da sa drugarima igra fudbal, on se šetao s omotima ploča američke džez legende Luja Armstronga. Neobičan dečak za to vreme i tu sredinu, zaradio je nadimak Louis, kako se u originalu piše ime legendarnog Luja Armstronga.

Odvojio se od porodice u 16. godini i otišao u Niš u srednju muzičku školu. Prijavio se za solo pevanje i saksofon, i živeo je u iznajmljenom samačkom stanu. U Nišu je sa uspehom nastavio školovanje na prvom stepenu Muzičkog fakulteta, da bi kasnije postigao uspehe o kojima je u tom trenutku mogao samo da sanja. U našu muziku je uveo džez i savršeno je balansirao između naše narodne muzike i džeza, stvarajući jedninstven pravac kome su se mnogi divili.

Foto: Screenshot Youtube

Kada je reč o njegovom privatnom životu, Luis je više puta morao da počinje iz početka. Prvom suprugom se venčao kao mladić I ubrzo su dobili sina. Ipak, splet životnih okolnosti doveo je do velike tragedije.

– Nisam osoba koja može da se veže za jedno mesto. Ona je smatrala da treba da budem prosvetni radnik, a ne muzičar, i zato me je napustila 1979. godine kada sam bio u vojsci. Kada je izbio rat u Sloveniji, ona se ubila – pričao je Luis.

Rekao je sebi da se više neće ženiti, a onda je upoznao Dubravku. Rezultat: 18 godina braka i još dvoje dece, Marko i Maja. I od nje se razveo, ali su ostali u dobrim odnosima. Nevenčanu suprugu Silvanu upoznao je slučajno, kada je došla kod njega u studio sa drugaricom. Bila je ostala bez posla, a Luisu je bio potreban neko u studiju da prima poruke i pomaže.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages.
11, novembar, 2010, Beograd – Melina Dzinovic predstavila je prvu kolekciju Hamel na modnoj reviji odrzanoj u BMW salonu na Adi Ciganliji. Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

– Nešto se izdešavalo između nas i, eto, imamo troje dece i imaćemo ih još. Izuzetno je jaka osoba, stalno ima nove ideje. Osmislila je moj koncert u Centru „Sava“ pre tri godine kada je na sceni bilo 58 učesnika i devet životinja, a ja sam izašao na konju – ispričao je jednom prilikom Luis.

Vest o njegovoj tragičnoj smrti pogodila je i njegovu bivšu suprugu Dubravku.

– Sada kada se setim razvoda, posle toliko vremena, shvatam da nikada nisam razmišljala kao većina žena koje bi rekle da su izgubile 20 godina života. Ništa tu za mene nije izgubljeno, bile su to divne godine. Nama je bilo izuzetno lepo u zajedničkom životu – ispričala je ona nakon što je čula potresnu vest.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages.
28, novembar, 2007, Beograd – Promocija novog CD-a Sergeja Cetkovica “Pola moga svijeta”. Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

– Ja sam danas srećna žena koja je imala priliku da kratak period svog života provede pored jedne takve gromade od čoveka kakav je Ljubiša bio u svakom smislu te reči. Kada u tih deset godina zajedničkog i intenzivnog življenja dodate jos tri mala čoveka, zapravo,tri velike duše u malim telima, naša tri savršenstva, razumećete o kakvoj sreći pričam. Tih deset godina izvrtelo se kao ubrzani film kojem je vrpca iz nekog razloga pukla i u samo jednom trenutku sve je stalo – ispričala je pre nekoliko godina njegova supruga Silvana.

Luisova ćerka Maja je nakon njegove smrti smogla snage da kaže koju reč o ocu koji je, kako je ispričala, bio čovek posvećen porodici.

– Mogu da kažem da je prema muzici osećao skoro istu ljubav kao prema porodici. Ona je, prosto, bila deo njega i njegovog života. Ako o nekome ima mnogo da se priča onda je to tata. Ima mnogo uspomena koje se nikada neće zaboraviti. Pored muzike i svega što je uradio, tu su i razne avanture koje je svako ko ga poznaje proživeo sa njim. On će biti uvek tu, neće nestati.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar