Koliko je PREVIŠE? Stručnjaci tvrde da ako pijete više od 6 šoljica kafe dnevno, to može da bude OPASNO

U velikom istraživanju je učestvovalo 18.000 ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Oko pitanja koliko kafe dnevno je previše, se decenijama lome koplja.

Svako ima svoju teoriju, i za nekog su dve šolje maksimum, dok drugi smatraju da kafa može da se konzumira u skoro neograničenim količinama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Treću struju čine oni najumereniji koji trezveno zaključuju da je najbolje da pijete samo onoliko kafe koliko vam prija.

Zato je zanimljivo pogledati i rezultate do sada najobuhvatnije studije koja se bavila uticajem kofeina na zapreminu mozga, kao i potencijalnom vezom sa demencijom i moždanim udarom.

U istraživanju koje je organizovao Univerzitet Južna Australija učestvovalo je 18.000 ljudi starosti od 37 do 73 godine.

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Naučnici su utvrdili da je granica između umerenosti i mogućeg zdravstvenog problema, veoma tanka, kada se radi o pijenju kafe.

– Utvrdili smo da ljudi koji piju više od 6 šoljica kafe dnevno imaju 53 odsto veći rizik od demencije, kao i manju zapreminu mozga. Uporedili smo podatke više puta, i oni nedvosmisleno ukazuju da povećana konzumacija kafe povećava rizik od demencije i moždanog udara – kaže doktorka Kiti Pam.

Koautorka ove studije, doktorka Elina Hiponen napominje da još nije precizno utvrđeno zbog čega tačno prevelika količina kafe može da ima negativan efekat.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

– Međutim, uvek možete da uradite jednu prostu i veoma važnu stvar, a to je da uvek uz kafu unosite dovoljnu količinu vode. Bitno je da uvek budete hidrirani – objašnjava Hiponen.

Ali, ovo ne znači da odmah morate da batalite kafu, ma koliko je voleli.

Vraćamo se na priču o umerenosti – naime, studija iz 2010 godine je pokazala da ako dnevno pijete između tri i pet šoljica kafe, za 65 odsto smanjujete rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Psihijatar Uma Naidu navodi da se u kafi nalaze antioksidanti polifenol i trigonelin, koji poboljšavaju kognitivne funkcije i umanjuju rizik od gubitka pamćenja.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar