Pojava ovih STVORENJA na Adi Ciganliji izazvala paniku: Otkrivamo da li su OPASNA za kupače (FOTO)

Kupači su se u prvi mah uplašili i bežali od njih, kako ih ne bi ožarile

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

U jeku letnje sezone beogradsko kupalište Ada Ciganlija je puna kupača koji traže beg od letnjih vrućina. Nije tajna da je jezero bogato podvodnim svetom, te u njemu možemo naći somove koji premašuju čak 100 kilograma, kalifornijsku kornjaču i razne trave. Ipak, pojava meduza je uzburkala javnost poslednjih dana.

Na društvenim mrežama su mogle da se nađu fotografije i snimci slatkovodnih meduza. Kupači su se u prvi mah uplašili i bežali od njih, kako ih ne bi ožarile.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aleksandar Hegedis, naučni savetnik na odseku za biologiju i zaštitu kopnenih voda, je za portal Objektiv.rs objasnio da kupači ne bi trebalo da se plaše meduza koje zateknu u jezeru.

meduza
Foto: Privatna arhiva

“Neće biti čudno ako u Srbiju dođe TORNADO”: Klimatolog objasnio zašto su vremenske PROMENE sve češće 

– Savsko jezero je bogatko podvodnim svetom, te meduze koje možemo da vidimo na fotografijama nisu opasne. Postoji razlika između slatkovodnih i morskih meduza. Meduze na Adi Ciganliji su veličine nokta, uglavnom ih deca nađu u plićaku i igraju se sa njima, skupljaju ih po kanticama i prebacuju po rukama. Nisu opasne po život kao neke morske – kaže doktor Heregeš i dodaje da kupači slobodno mogu da plivaju pored njih, te da meduze ne mogu nikoga da opeku i povrede.

Svi leti predah tražimo na Adi Ciganliji, a malo ko zna za JEZIVO mesto koje se tamo nalazilo 

S obzirom da su se meduze pojavile u jezeru, Aleksandar Hegedis je objasnio da su mogle da stignu u jezero na više načina.

– Velikom cirkulacijom ljudi tokom letnjeg perioda, meduze mogu, recimo, da se zakače na čamce ili ribolovni materijal. Nisu toliko primetne pa lako dođu do jezera. Na svakih tri godine se javlja veća koncetracija meduza, zato možda nisu uočljive svakog leta – navodi on.

Dakle, ukoliko vidite ova malena bića, nema potrebe za panikom, već se opustite i uživajte u čarima “beogradskog mora”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Ja sam vidjao meduze na Savskom jezeru jos pocetkom osamdesetih godina proslog veka. U to vreme Cukaricka strana je bila totalno neuredjena, zelenis je rastao iz samog jezera uz plazu. Na toj strani ih je bilo moguce videti. Verovatno su donesene tokom poribljavanja jezera nekom od ne-autohtonih vrsta ribe.

    Odgovori
  2. poznato je da se meduze pojavljujuu necistim vodama u raznim morima,kao u crnom moru na bugarko-turskoj obali sto sam ja licno iz jednog bugarskog turistickog broda u ogromnoj,zabrinjavajucoj kolicini posmatrao.protivu istih se moze kroz higijenski od nos uspesno boriti jer se meduze neverovatno brzo razmnozavaju.beogradski oci bi rebalo da se ozbiljno bore za svoje beogradjane koji su vec mnoge katastrofe doziveli.

    Odgovori

Ostavite komentar