Stanari urušene zgrade na Vračaru DOBIJAJU STANOVE! Vesić: “Gradiće se nova zgrada na istoj lokaciji”

Prema procenama, biće potrebno oko dva meseca za izradu projekta, nakon čega bi gradnja već mogla da počne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Objektiv.rs/Danilo Krša, Maša Banđur

Stanari Vidovdanske ulice 2a, kojima se deo zgrade urušio zbog nemara investitora na susednoj parceli, Grad će sagraditi nove stanove.

Ponudu su prihvatili oberučke, verujući da će najpre tako dobiti krov nad glavom, bez kog su ostali prošlog petka. Protiv odgovornih, krivične prijave još nisu podnete, rečeno je “Novostima” i juče u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Navode da imaju saznanja da ih je nadležna inspekcija poslala, ali da ih Tužilaštvo još nije dobilo. Kada se to dogodi, znaće se imena investitora, odgovornog nadzornog organa i izvođača radova koji je kopao temeljnu jamu. Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove tvrde da su podneli krivične prijave protiv odgovornih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sastanku Gradske uprave i stanara Vidovdanske, koji je održan juče oko 13 sati, prisustvovali su i ombudsman Miljko Valjarević, ali i dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović.

– Stanari su prihvatili ponudu Grada da im Direkcija za građevisko zemljište i gradnju Beograda sazida stanove. Dobiće istu kvadraturu, kao i garažno mesto. Ponuđeno im je i da eventualno odaberu već izgrađen stan na nekoj drugoj lokaciji.

Prema procenama, biće potrebno oko dva meseca za izradu projekta, nakon čega bi gradnja već mogla da počne, kako bi se stanari uselili u roku od godinu dana.

Građevinski fakultet napraviće procenu da li je moguće ući u urušenu zgradu u Vidovdanskoj, kako bi stanari pokupili najvažnije stvari. Ujedno, onima koji nemaju gde da se smeste grad će dati stanove i oni neće plaćati kiriju sve dok ne budu useljeni – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je za “Novosti” pojasnio ombudsman, Direkcija će u Vidovdanskoj 2A sagratiti stanove oštećenima iste kvadratuture koje su već posedovali, ali će biti sagrađeni i stanovi za tržište. Svi koji imaju vlasničke listove dali su saglasnost Direkciji i već u ponedeljak ili utorak biće potpisani ugovori.

Prema rečima ombudsmana Valjarevića, stanari će podneti tužbe protiv odgovornog investitora zbog koga su ostali bez imovine, a kada potpišu ugovor sa Direkcijom, to pravo će preneti na Grad. To znači da će Grad nastaviti da se tuži sa investitorom i tako naplati štetu.

– Što se nadoknade pokretne imovine tiče, znaće se tek posle procene o mogućnosti ulaska u zgradu. Zabrana ulaska u zgradu postoji. Ako procena građevinaca pokaže da se može ući, to će biti sa vatrogascima i sa posebnim vozilima i spravama. Uzeće tada ono najvažnije, a i tom slučaju ući će i komisija za vanredne situacije kako bi napravila popis. Ako je ulazak nemoguć, sledi rušenje, a popis će se napraviti na osnovu izjava, kako bi se napravila procena i te stvari nadoknadile – ističe gradski ombudsman.

U Vidovdanskoj su juče bili samo komunalna milicija i policija. Nije bilo ni radnika koji bi sanirali jamu, niti nekoga od nadležnih. Bager, koji je obustavio radove samo nekoliko minuta pošto se srušio još jedan deo objekta, i dalje stoji na istom mestu.

DUBROVAČKA POD NADZOROM

Graževinski inspektor obavio je nadzor nad izgradnjom objekta u Dubrovačkoj 8, postupajući po prijavi građana. Utvrđeno je da se radovi izvode po odobrenom projektu. Na gradilištu je postavljeno 16 kontrolnih repera za praćenje sleganja okolnih objekata, koji pokazuju dobar stepen stabilnosti. Na delu temeljne jame u delu objekta sa kućnim brojem 6 dosad nije obavljen iskop, jer se na tom delu predviđena rampa za silazak u podzemne etaže. Na susednoj parceli konstatovano je da na objektu nadzidan četvrti i peti sprat i dva nivoa potkrovlja, što ga čini netolerantnim na deformacije. Uočeno je nekontrolisano odvođenje atmosferskih voda sa ove zgrade ka gradilištu. Izvođač radova je upoznat i upozoren.

ZAHVALNI NA BRZOJ REAKCIJI

– HVALA Gradu na brzoj reakciji i pomoći. Sami, da smo tužili investitora, čekali naplatu, ostali bismo bez domova. Grad je brzo i pošteno odgovorio. Dali su i razuman rok da se zgrada završi, do godinu i po. Nadamo se sada samo da ćemo imati priliku da uđemo u zgradu i uzmemo ono najvrednije – kaže Novica Stanković, jedan od stanara.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar