OBJEKTIV OTKRIVA

OPREZ! Pedofili sada ucenjuju roditelje slikama dečice: Ovo je njihova šema u Srbiji

Stručnjak za sajber-bezbednost Katarina Jonev za Objektiv otkriva najnoviju kriminalnu šemu prisvajanja fotografija dece

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Masa Bandjur

Prema podacima međunarodnih organizacija, u svakoj sekundi na internetu širom sveta vreba 750.000 seksualnih predatora, a uprkos tome što država i stručnjaci svakodnevno apeluju na roditelje da na društvenim mrežama ne postavljaju fotografije svojih mališana sa plaže ili zabeleženih trenutaka kupanja ili povijanja, ova pojava je sve prisutnija u virtuelnom svetu.

Kako za Objektiv navodi stručnjak za sajber-bezbednost Katarina Jonev, većina roditelja u Srbiji koji po ceo dan postavljaju fotografije svoje dece na društvene mreže uglavnom žele da se pohvale kako njihovi mališani imaju lepo detinjstvo, a zapravo nisu ni svesni da stvaraju raj za pedofilske oči.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Apeli da se sačuva intima jer tako štitite i svoju porodicu nisu urodili plodom. Lajk je očigledno važniji, a pedofili i oni koji za njih nabavljaju fotografije dece čini se da nikada nisu bili perfidniji. Nažalost, i u Srbiji su zabeleženi slučajevi ucene roditelja od strane ovih ljudi – kaže za naš list Jonev.

OD 10 CENTI PA DO VELIKIH SUMA

Naša sagovornica ističe da, prema podacima MUP Srbije, seksualni predatori i oni koji za njih skidaju fotografije dece sa društvenih mreža, a potom ih kače na specijalizovane pedofilske grupe, to čine za svega nekoliko minuta.

– Po fotografiji zarade između 10 i 20 centi, ali ima i onih koji su toliko brutalni da ucenjuju roditelje za novac pre nego što objave fotografije njihovih mališana u tim grupama za manijake. Nažalost, ovo se ne dešava samo u svetu već i u Srbiji. Brojke u ovom slučaju idu unedogled, a ja svakako savetujem da svi oni koji dođu u ovu situaciju slučaj odmah prijave policiji. Ono što je važno znati jeste da su ovi manijaci vrlo oprezni i da njihovim sajtovima odnosno grupama ne može svako da pristupi – navodi ona.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OSTATAK OVE I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. JUL

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar