Jasni je sestra tražila 300 evra kada je nastao HAOS: Jedan broj na telefonu promenio je sve

Stresan posao, porodični i privatni problem doveli su do toga da u sekundi promeni svoje navike i pogled na život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veoma često život biva nemilosrdan prema onima koji najmanje zaslužuju. Takođe, često nam se čini da nas niko ne razume, te da ne vidi kakve napore ulažemo da bismo sve uradili onako kako okolina želi.

Takvo iskustvo doživela je i žena po imenu Jasna, a stresan posao i porodični i privatni problem doveli su do toga da u sekundi promeni svoje navike i pogled na život.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena – rekao je kolega pošto je odbila da mu po treći put te sedmice „samo začas proveri izveštaj“.
To „začas“ završavalo se tako što ona provede još sat i po buljeći u ekran, ispravljajući njegove brljotine i „ne mogu da verujem da mi je to promaklo“, dok on pije kafu u susednoj kancelariji i smeje se na sav glas.

Kasnije bi na sastanku sa šeficom rastao kao kvasac dok hvali njegove izveštaje i ćutao smerno (i podmuklo) dok kritikuje Jasnu da nije završila posao na vreme.

Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena.

Foto: Shutterstock

Istu rečenicu je izgovorila i njena majka, jer je rekla „ne, ne mogu danas da dođem na večeru“. Uvek je bila ona loša ćerka koliko god da dobro postupa.

Šetala je tatinog psa, kupovala majci lekove, jurila na drugi kraj grada da pronađe specijalnu prehranu za njene biljke.

– Je l’ baš moraš u taj bioskop večeras, uvenuće mi gladiole, Jasna!

Nije pomagalo da kaže kako njena sestra živi sa njima, da i ona nekad može da prošeta psa i ode na pijacu, uostalom sve je to lakše Olji koja tu živi, nego njoj što mora da sedne na prevoz i donese.

– Ko te terao da se odseliš od nas? – majčino pitanje bi zapečatilo svaku raspravu. Jasna bi bez pogovora krenula da posluša šta se od nje traži.

Foto: Profimedia/Axel Bueckert / Alamy / Alamy

Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena.

Bila je izjava njene sestre Olje kad je rekla da neće da joj pozajmi trista evra za novu haljinu i prateće detalje. Tim rečima „neće“, ne da nema ili da ne može. Olja je bila starija, ali je slabo umela sa novcem. Sve što bi zaradila klizilo bi joj kroz prste. Jasni nije bilo jasno kuda. Nije plaćala račune, živela je sa roditeljima i ćerkom, nije kupovala hranu, nije vozila kola.

– Ti ne znaš koliko je skupo čuvati decu danas – znalački i pomalo zlobno znala bi da prebaci Jasni što nema decu. U krajnjoj liniji igrala je na kartu „kakva si ti to tetka, hoćeš da je svi ismejavaju u školi što nema original patike. Kao da nije dosta što ju je otac ostavio?!“

Foto: Shutterstock/ Aleksandar Mijatovic

Jasna nije mogla protiv tih argumenata, iako je njena sestra pored te silne „požrtvovanosti“ i dalje pušila dve pakle cigareta dnevno i kupovala skupocenu garderobu više za sebe nego za dete.

Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena.

Tog dana je zapanjila i najbolju prijateljicu, vrednu i brbljivu Simonu, onu što uvek ima veći problem.

– Blago tebi, Jasna, ti živiš sama. Blago tebi, Jasna, nemaš dečka da te glođe. Blago tebi, Jasna, radiš sjajan posao i imaš veliku platu. A gle mene!

Foto: Shutterstock

Jasni nikad nije bilo jasno šta to treba da vidi – jer je isto kao i Simona živela u iznajmljenom stanu, radile su u istom sektoru i za istu platu, jedino što nije imala tog dečka što glođe.

Šta tebi to tačno smeta u tvom životu, Simona? – upitala je.

Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena.

Foto: Shutterstock

Zasvetlelo je na ekranu telefona. Bivši je, kao po nekom šablonu i navici, banuo u njen inbox svakog 7. u mesecu. Tad su se smuvali, tad i raskinuli i njemu nije bilo jasno zašto ona neće da ga vidi, „da popričaju i izglade stvari“.

Jasni se nije „gladilo“ ničim zasluženo poniženje: da ga zatekne kako ljubi svoju sekretaricu na poslu i pakuje njihovu desetomesečnu vezu u kliše iz lošeg filma. Nije umela da se izbori sa tim koliko je navalentan i besraman, pa ništa nije odgovarala na te glupave isprazne poruke – do tog jutra.

Nije znala šta se tog tihog sedmog juna u njenom srcu probudilo. Kao da je neko uključio neki prekidač u njenoj glavi dok je spavala ili je samo došlo do prenatrpanosti duše – tek Jasni je sve postalo jasno.

Nije bila hrabra da vidi da ima izbora. Nije smela da se zauzme za sebe, jer su je učili da je to isto kao i da si sebičan. Pa se povlačila i zaboravila da postoji reč, mala, zlatna, čarobna reč: „Ne“.

Odjednom, bilo ju je briga.

– Šta ti je danas? Nešto si krivo nasađena.

– Nisam nasađena, a ni posađena. U stvari, ja letim.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs, lolamagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar