Srpski meteorolog objavio DETALJNU prognozu: Otkrio kad nam se vraća leto i upozorio na jednu OPASNOST

U Srbiji u nedelju promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/ Marko Beric/Panthermedia

Poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić objavio je detaljnu vremensku prognozu u kojoj nagoveštava kada možemo da očekujemo stabilnije vremenske uslove.

On je nagovestio da ćemo pod uticajem ciklona biti do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Od srede stabilizacija vremena, a leto nam se vraća od četvrtka. Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklonapod čijim uticajem je veoma nestabilno sa čestim pljuskovima i grmljavinom – napisao je meteorolog.

On se osvrnuo i na velike količine padavina tokom prethodnih dana, te je ulio sigurnost ljudima da nema opasnosti od izlivanja reka, s tim da pri ovakvim obilnim padavinama uvek postoji opasnost na manjim tokovima od bujičnih poplava, kao i opasnost od toga da u urbanim sredinama odvodni sistemi ne mogu da prihvate veliku količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

On je takođe rekao da su nakon velikih suša padavine došle kao spas, ali, nažalost, kasno.

– Srbija će i danas, ali i sve do utorka biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Mediterana. Položaj ciklona je takav da će nad Srbijom preovladavti istočna i jugoistočna visinska strujanja, pa će tako i premeštati oblačni i padavinski, ali i grmljavinski i olujni sistemi – istakao je meteorolog Đurić.

– U Srbiji u nedelju promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito rano ujutro, a potom posle podne i uveče i tokom noći moguće su grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Sredinom dana u većini predela biće sunčanih perioda, osim na jugu i na zapadu, dok će na istoku i jugoistoku Srbije suvo biti i tokom prepodneva. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, na istoku Srbije i u donjem Podunavlju pojačan istočni. Maksimalna temperatura od 26 do 32 stepena, u Negotinskoj Krajini do 35 stepeni, a u Beogradu oko 30 stepeni.

– U Srbiji i u ponedeljak i utorak promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Minimalna jutarnja temperatura biće od 16 do 22ž stepena, u Beogradu do 19-20 stepeni, a maksimalna dnevna od 24 do 29 stepeni, u Beogradu do 26-27 stepeni, a najtoplije biće u Negotinskoj Krajini, temperatura do 32 stepena – saopštio je Đurić.

On upozorava da će ciklon do utorka doneti Srbiji i regionu novi talas obilnih padavina, pri čemu bi u mnogim predelima palo dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i mnogo više, što bi dovelo do opasnosti od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera.

Đurić ima dobru vest, a to je da nas od srede očekuje stabilizacija vremena.

– U sredu se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27 stepeni, u Beogradu do 25 stepeni. U četvrtak i petak jutra veoma prijatna i svežija, a tokom dana sunčano i toplo, uz maksimalne temperature u većini predela oko 30 stepeni. Prema trenutnim prognozama narednog vikenda sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 35 stepeni – istakao je meteorolog.

BONUS VIDEO:

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar