Sramno! Milo ponovo UDARIO na Srbiju: Napao kao nikada do sad, a pravoslavnu crkvu nazvao fašističkom

Novi udar na Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda našu državu kao deo srpskog sveta, tvrdi crnogorski predsednik Milo Đukanović

Milo Đukanović se tu nije zaustavio, pa je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za “klerikalni fašizam”, Srbiju da “izaziva nestabilnost”, a Rusiju da je “u tome podržava”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Đukanović je to kazao na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti“ u Slovačkoj.

Crnogorski predsednik kaže da je važno analizirati odnos Srbije prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.

– To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz 19. veka“, tvrdi Milo Đukanović.

Predsednik Crne Gore kaže da je „uloga Srbije u regionu potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih“.

– Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo što se desilo u Bosni i Hercegovini – istakao je Đukanović, prenosi RTCG.

Dodaje da „ne može mešanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj“.

– Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve – istakao je Đukanović.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Crna Gora je devedesetih bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju, kaže Đukanović i dodaje da su ponosni na činjenicu što je Crna Gora stekla svoju državnost bez rata.

Crnogorski predsednik optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je „manipulisala pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti“.

– Otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti učinjeno je u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, i SPC je uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela – tvrdi Đukanović.

Kako kaže, taj „fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju“.

– Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za (nepostojeći) genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu – ocenio je Đukanović.

Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

– Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva – zaključio je Đukanović.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Sputnjik

Komentari (5)

  1. Ja sam Crnogorka, ali stid me je Mila, diktatora, lopuze i sto je najcrnje fasiste. Ojadio nas je 90.-tih godina, a zgrnuo je milione svercujuci duvan i naftu, a mi obicni ljudi jedva smo sastavljali kraj sa krajem. Nijesmo znali ni za meso niti bilo sto drugo. Ako ima Boga trebalo bi da odgovara i na ovom i na onom svijetu. Njegova porodica i kamarila su zivjeli ka grofovi. Treba mu oduzet sve sto posjeduje. A sada nas zavadjuje sa svima ne bi li se odrzao na vlasti i sacuvao ogromno bogatstvo i lijep zivot. Fuj, sram ga bilo, u zatvor sa njim.

    Odgovori
  2. BJR Makedonija jedina nije učestvovala u ratovima 90-tih, a ne Crna Gora. Pitajte Dubrovčane o" neučestvovanju" crnogoraca u ratovima 90-tih. Klasično izvrtanje novije istorije i "udaranje" po Srbiji, izgleda trend današnjih političara sa prostora ex- YU. Eh, što je Milu milo, to mu se i snilo.

    Odgovori
  3. 30 000 Proteranih Srba sa svojih ognjista 90tih 30 godina CEKA svoje DRZAVLJANSTVO. Za Srbe ZAKON o LJUDSKIM PRAVIMA u Crnoj gorii se ne podrazumeva? Diskriminisete IH na svakom mestu. Koliko SRBA radi u drustvenom sektoru? Drzavljanin Crne gore je uhapsen na Kosovu 28.06.2021 montirano hapsenje od Siptarske policije a vi ne reagujete. Vasa drzava? Sramotno je sto vi ne shvtate drzava IMA pravo da menja ime Ali SVETA ZEMLJA je SRBSKA ÁUTOHTONA I one nine za prodaju. Srbska Pravoslavna crkva je za vas ucinila she da biste dosli na vlast verujuci da ste lposten covek I da nikada necete diskriminisati Srbe a vi upravo to radite . SRAM da vas bude!

    Odgovori

Ostavite komentar