Slobodno doručkujte ČOKOLADU: Evo zašto je to dobro za vaše ZDRAVLJE

Novo istraživanje je dalo neverovatne rezultate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čokolada goji.

I prepuna je šećera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nikako ne bi trebalo da je jedemo, pogotovo ako želimo da izgubimo kilograme.

Ovo su uverenja koja vladaju jednoj od omiljenih poslastica.

Ali, da li je sve baš tačno.

Istraživači iz bolnice Brigham & Women u Bostonu su, u maloj studiji sa 19 učesnica, otkrili da male količine čokolade ujutru i uveče, između ostalog, mogu da pomognu i u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Žene koje su učestvovale u ovoj studiji su bile podeljene u tri grupe, od kojih je jedna ujutru i uveče, uz obroke, jela i po 100 grama čokolade, a druga ishrana im nije bila kontrolisana.

Istraživači su kod tih žena, nakon dve nedelje, primetili za 4,4 posto nižu koncentraciju glukoze u krvi, a jedenje čokolade ujutru i uveče je pomoglo i u smanjenju gladi i željom za slatkim tokom dana.

Foto: Shutterstock

“Naša otkrića pokazuju da nije bitno samo šta jedemo, već i kada jedemo i da i vreme obroka može da utiče na fiziološke mehanizme koji su uključeni u regulaciju telesne težine”, rekao je neuronaučnik dr Frenk A Šir. On ističe da, obzirom na to da je ovo bila mala studija, nije nije nužno i dokaz da bi dan trebalo da započnete baš sa 100 grama čokolade, ali sigurno nema naučnog razloga da dva puta dnevno ne pojedete malo čokolade, po mogućstvu tamne.

To je potvrdio i nutricionistički psihijatar dr Dru Remzi koji kaže da tamna čokolada ne mora nužno da bude poslastica, već da može i da se doručkuje, pogotovo ako je napravljena od organskog sirovog kakaa.

Foto: Shutterstock

“Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu i uključuju se u mikrobiom”,  objasnio je, a povezani su sa kratkotrajnim pamćenjem, čak i u područjima mozga gde se dešava neurogeneza (rast novih moždanih ćelija). Ako vam nedostaje ideja kako da čokoladu uklopite u doručak, dr Remzi savetuje palačinke sa čokoladom, čokoladne mafine, čokoladni smuti sa porcijom voća, ili tamnu čokoladu na toplom tostu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar