Sadrži VIŠE od preporučene dnevne doze vitamina C: Zašto ANANAS treba da se nađe na vašem jelovniku?

Bogat je i manganom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jiri Schott / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Ananas je tropsko voće koje ima brojne benefite po ljudsko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da se ananas koristi u narodnoj medicini od davnina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odličan je izvor vitamina C, vitamina grupe B, vlakana i minerala poput mangana.

Možete ga naći svežeg, ali i smrznutog ili u konzervi, zbog čega ovo tropsko voće možemo da jedemo tokom cele godine, čak i zimi. Konzervisani ananas takođe možete jesti, ali se uvek trudite da nabavite svež. Ukoliko to nije moguće, kupite onaj koji je upakovan u sopstvene sokove, a ne u sirup.

Ananas možete da sečete na kriške i da ga poslužite uz meso ili kao ukusan prilog. Bez obzira na to kako želite da ga jedete, poželećete da ga što pre da ga uvrstite u svoju ishranu zbog benefita koje ima.

Bogat je vitaminom C

Izdvojena hranljiva materija u ananasu je vitamin C koji podiže imunitet i utiče na antioksidaciju organizma. Jedna šolja ananasa sadrži 78,9 miligrama citamina C, što je čak i više od preporučenog dodatna prehrani za odrasle žene, koji iznosi 75 mg dnevno.

Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Pomaže kod varenja

Ananas u sebi sadrži bromelain, koji predstavlja mešavinu enzima za koje studije pokazuju da mogu da smanje upalu, a takođe pomažu u zacelivanju rana i opekotina. Istraživanja su pokazala da ananas poboljšava probavu, a u zemljama Centralne i Južne Amerike se koristio za lečenje probavnih smetnji.

Utiče na zdravlje kostiju

Mangan koji se nalazi u ananasu je neophodan za održavanje jakih kostiju. Ananas je jedan od glavnih izvora minerala – jedna šolja ananasa sadrži oko 76 odsto preporučene dnevne vrednosti mangana.

Foto: Joe Blossom / Avalon / Profimedia

Mangan pomaže kod ublažavanja simptoma osteoporoze i poboljšava ukupnu gustinu kostiju. Ipak, budite oprezni i nemojte preterivati jer unos mangana može biti opasan i može povećati rizik od kognitivnih poremećaja ako konzumirate više od 11 mg dnevno.

Sadrži antioksidanse

Prema studiji objavljenoj 2014. godine ananas je tropsko voće koje je pravi izvor antioksidanasa, posebno folnih kliselina, flavonoida i vitamina C. Antioksidansi su jedinjenja u hrani koja pomažu u borbi protiv različitih bolesti, kao i  borbi protiv slobodnih radikala.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Logicno.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar