Osam saveta kako da rešite problem LJUBOMORE između braće i sestara i šta ne smete da radite

Deca se ponekad teško mire sa činjenicom da sa nekim moraju da "dele" roditeljsku pažnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Tokom odrastanja sve je bitno, da li ste prvo, drugo ili treće dete… odnosno, da li imate utisak da vaši roditelji više pažnje poklanjaju vašoj sestri ili bratu.

Ljubomora je česta među braćom i sestrama i smatra se normalnim delom detinjstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, roditelji imaju ponekad veoma težak zadatak da spreče da se ljubomora među decom pretvori u neizbežne fizičke obračune.

Kao roditelj morate uvek da budete i taktični, naročito u situacijama kada mali princ, ili princeza, moraju da se suoče sa prinovom koja ugrožava njihovo neprikosnoveno pravo na roditeljsku pažnju.

1. Prihvatite detetova osećanja

Psiholozi kažu da je veoma važno priznati dečije emocije. Vi kao roditelj morate da prihvatite da vaše dete može da bude ljuto, ljubomorno ili tužno. Morate to da priznate i objasnite svojoj deci da je normalno osećati negativne emocije i da ih naučite kako da se nose s njima.

šta poneti na more
Foto: Shutterstock

2. Provodite vreme s njima pojedinačno

Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom decom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći da vidite kada tačno braća i sestre postaju ljubomorni jedni na druge i kada osećaju da im nedostaje vaša pažnja.

Kad primetite da dete oseća da nema dovoljno pažnje roditelja, psiholozi predlažu određivanje vremena samo za vas dvoje. Unapred odaberite neki dan, dogovorite nešto zabavno za dete i provedite to vreme usmereni prema njemu.

3. Nemojte ih porediti

Nikad ne poredite braću i sestre. Poređenjem jednog deteta s drugim može da se stvori utisak da jedno dete volite više od drugog. Poređenje možda neće odmah izazvati ljubomoru, ali može a potkopa njihovo samopouzdanje i podstakne anksioznost. Pokažite svojoj deci da cenite njihovu individualnost i da ih podjednako volite.

Foto: Shutterstock, ilustracija

4. Nasmejte svoje dete

Smeh, u principu, ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, smeh može da smanji nečiji nivo anksioznosti. Psiholozi predlažu korišćenje ovog alata za rešavanje ljubomore kod braće i sestara.

Kad neko od vaše dece oseća ljubomoru, preusmerite njegovu pažnju na nešto zabavno, nasmejavajući ih. To će smanjiti teskobu i ljubomoru zameniti zabavom.

5. Zaboravite na rodnu pristranost

Roditelji se prema deci često ponašaju različito, zavisno od njihovog pola. Od devojčica se očekuje da budu drage, sramežljive i lepe, a od dečaka da budu jaki i da ne izražavaju svoja osećaja.

Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom s kojom se igra vaša ćerka, jer je igračka “za devojčice”, dečak može da postane ljubomoran. Najbolje rešenje je da omogućite svojoj deci igru svim igračkama, istim iskustvima i stvarima bez obzira na njihov pol. Zbog toga neće biti ljubomorni jedni na druge jer će svi imati jednake mogućnosti.

Foto: Freepik/wayhomestudio

6. Podjednako podelite odgovornosti

Ako se deca međusobno tuku, retko kada će se desiti da je samo jedno dete krivo za sukob. Osim toga, uloge ‘žrtve’ i ‘nasilnika’ često se menjaju među braćom i sestrama. Stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i nateraju obe strane da se suoče sa odgovornošću za svoje postupke.

7. Ne krivite svoje dete

Iskusni vaspitači sugerišu da je važno da ne okrivljujete jedno dete za nešto pred drugim. Pokušajte da ne ograničavate jedno dete zbog drugog i pažljivo birajte reči. Na primer, nemojte da kažete da vaše dete ne može da se igra jer beba spava. Umesto toga, osmislite aktivnost, poput crtanja, koja će jedno dete angažovati, a drugom dati priliku da odspava.

Foto: Freepik/senivpetro

8. Pokažite im da je sjajno imati braću i sestre

Brižni odnos između njih možete da motivišete čitanjem knjiga i pokazivanjem crtanih filmova o tome kako je sjajno imati braću i sestre, savetuju učitelji. Na primer, knjiga Laure Numerof, “Šta braća najbolje rade”, slavi stariju braću. A dobro poznati “Frozen” pokazuje važnost veze između sestara.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar