Zbog čega je FOLNA kiselina veoma važna i u kojim vrstama povrća je ima najviše?

Jača imunitet i smanjuje rizik od bolesti srca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Folna kiselina je veoma važna za normalno funkcionisanje organizma, a njen nedostatak može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Folna kiselina (ili vitamin B9) pospešuje obnavljanje ćelija i pomaže u održavanju integriteta DNK, pa je zbog toga neophodan vitamin za ljude.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njegov visok sadržaj u telu blagotvorno deluje na naše raspoloženje, opšte dobro i zdravlje, jer jača imunitet i pozitivno deluje na nervni sistem.

Ali nedostatak kiseline može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i tumora. I iako je naše telo sposobno da samostalno proizvodi ovaj vitamin, to nije dovoljno za naš organizam.

Foto: Pixabay/NatureFriend

B9 dolazi u obliku tableta, ali najidealniji način za dobijanje kiseline je hranom. Nalazi se u mnogim vrstama povrća koje treba jesti sirovo ili kuvano na pari da bi se zadržale sve hranljive materije.

Spanać

Verovatno najsvestraniji folatni proizvod. Možete ga jednostavno dodati salatama ili pripremiti zdrave soseve. Inače, jedna čaša sirovog spanaća sadrži 15 odsto preporučenog dnevnog unosa folne kiseline.

Foto: Pixabay/ProBowie

Boranija

Sadrži ne samo prilično veliku količinu vitamina B9, već i mnoge druge supstance, uključujući vlakna, proteine, magnezijum i gvožđe.

Brokoli

Foto: Pixabay/silviarita

Da biste iskoristili najviše korisnih vitamina, pokušajte da jedete brokoli sirov. Na primer, možete napraviti salatu od brokolija, suvog grožđa i badema za odličnu užinu.

Prokelj

Idealan način pripreme prokelja je lagano prženje u tiganju na kokosovom ulju.

Špargla

Špargle osim što sadrže puno folata, veoma su korisne i za varenje. Samo pola šolje ove superhrane može da obezbedi oko 34 procenta vaše dnevne vrednosti za B9.

Foto: Pixabay/Blende12

Grašak

Glavna prednost zelenog graška je u tome što se može jesti ne samo svež, već i konzervirani. Međutim, u bilo kom obliku odlučili da ga konzumiratre on ne gubi korisna svojstva.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar