Objavljeni konačni rezultati male mature: Sledi popunjavanje LISTE ŽELJA

Đaci u sredu u školama moći da vide listu želja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Ministarstvo prosvete,TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Objavljeni su konačni rezultati male mature. Srednjoškolci su ih iščekivali s nestrpljenjem, a sada sledi popunjavanje liste želja i upis. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić da su mali maturanti uradili više 60 odsto zadataka na testovima, kao i da će zbog dobrih rezultata prijemnog u većini škola biti potreban koji bod više nego prethodne godine.

Milan Pašić kaže da je bilo 6.600 prigovora, kao i da je 93 odsto prigovora bilo upućeno prvostepenoj, a ostalih sedam odsto drugostepenoj komisiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Navodi da su komisije imale zadatak da provere da li su prigovori bili osnovani.

– Pedeset odsto prigovora na prvostepenoj komisiji je odobreno, a 30 odsto na drugostepenoj – dodaje Pašić.

Ističe da su prigovori bili najčešće iz matematike, zatim iz maternjeg jezika i kombinovanog testa.

– Danas su imali mogućnost da vide bodove, rezultati ostvarenog testa množe se sa koeficijentima 0,65 za maternji jezik i matematiku, a 0,7 za kombinovani test – objašnjava Pašić.

Male maturante sada čeka popunjavanje liste želja. Pašić ističe da je ona mogla elektronski da se popuni već od 26. juna.

– Do juče je negde oko 15 odsto učenika, odnosno njihovih roditelja, popunilo listu želja elektronski. Sutra mogu u školi i u nedelju od 8 do 16 časova, a sutra do 15 časova elektronski – kaže Pašić.

Naglašava da su i pored specifičnih okolnosti u kojima se odvijala nastava u poslednjih godinu dana, pohađanja nastave od kuće, mali maturanti uradili više 60 odsto zadataka na testovima.

– Pohvaljujemo male maturante, verovatno je njihov doprinos samostalnosti i razvijanja nastave od kuće, kako da se organizuju da uče doprineo tim rezultatima – dodaje Pašić.

Navodi da će đaci u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da ukoliko ima nekih korekcija to prijave.

– U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Za učenike koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole, da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole – naglašava Pašić.

Ukazao je da će u većini škola biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.

– Kada popunjavaju liste želja da se vodi računa o podacima informatora koji su prethodne tri godine popunjeni da dodaju koji bod više kada budu pravili proračun, ali verujemo da će svi biti upisani u prvom krugu. Ako neko i ne bude, ostaje drugi krug koji će biti 12. jula, ostaje spisak slobodnih mesta – istakao je Pašić i dodao da prve tri želje upiše dve trećine generacije.

Konačna raspodela na osnovu liste želja biće objavljena 11. jula, a upisi kreću već 13. i 14. jula.

BONUS VIDEO:Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar