Orban ponovo na NAŠOJ STRANI: Objavio plan u sedam tačaka koji će uzdrmati Evropu, Srbija mora ući u EU

Oglas mađarske vlade objavljen je u još nekoliko zemalja članica EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Instagram

Srbiju treba primiti u Evropsku uniju, predlog je mađarske Vlade kao jedna od tačaka za stabilizaciju EU koje su predstavili u oglasu za hrvatski Večernji list.

Naime, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je hrvatskom listu objavu oglasa pod nazivom “O budućnosti Evropske unije” u kojem se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako prenosi medij, hrvatski suverenisti najavljuju kako će se svim silama boriti protiv ulaska Srbije u EU, a Viktor Orban se otvoreno založio u korist Srbije i to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije.

Navode i to da Orban radi na čvršćem savezu istočnih članica Evropske unije sa zemljama kandidatima za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu.

– Ovaj oglas je došao samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su Orbanu poručili da napusti EU ako ne planira da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija. Taj cilj, prosperitet Evrope, može se postići primanjem Srbije u Evropsku uniju – prenose hrvatski mediji koji su se osvrnuli i na bliske veze Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tako navode da su prošle godine slovenski premijer Janez Janša, Orban i Vučić učestvovali na web konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta, kao i da su se predsednik Srbije i mađarski premijer sastali šest puta za godinu dana. Podseća se i da su vlade dve države imale zajedničku sednicu te da je predsednik Vučić isticao podršku Orbana Srbiji na putu ka EU kada je mađarski premijer na samitu Evropske unije o budžetu za 2021-2027. godinu rekao da je “Srbija potrebnija Uniji nego obrnuto”.

Inače, oglas mađarske vlade objavljen je u još nekoliko zemalja članica EU.

Obavljeni predlozi Mađarske o budućnosti EU:

1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo “ne” evropskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja “sve tešnje povezane unije između naroda Evrope”

3. Odluke neka donesu izabrani vođe, a ne međunarodne nevladine organizacije! Kažemo “ne” outsourcingu vladavine prava.

4. Snagu evropske integracije daju zajednički privredni uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

5. Sledeće decenije biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se slepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.



Izvor: Vecernj list

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar