Detaljan vodič putovanja sa BEBOM: Sa koliko meseci novorođenče prvi put SME da ide na more?

Morska klima će uticati na psihofizički razvoj deteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/bearfotos

Mnogi roditelji se nalaze u nedoumici oko toga da li svoje novorođenče treba da vode na more.

Dug put, vrućina, udaljenost od bebinog lekara u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situaciju predstavljaju dobre razlog da odustanete.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, treba da znate da je sasvim u redu da sa bebom idete na more i da će joj morska klima i te kako prijati.

Morski vazduh i boravak na moru utiču na opšti psihofizički razvoj deteta i jačanje celog organizma. Lekari smatraju da najsipravnije vreme za putovanje sa bebom ne postoji. Ukoliko vaša beba ravnomerno napreduje po pitanju kilaže i dužine i nema nikakvih zdravstvenih smetnji, slobodno možete zajedno putovati.

Ipak, imajte na umu da je letovanje sa bebom poptuno druga vrsta putovanja u odnosu na ono na šta ste navikli, pa je neophodno da posvetite više pažnje pripremi za put, odabiru destinacije, kao i celokupnoj organizaciji putovanja.

Foto: Pixabay/Free-Photos

Kojim prevoznim sredstvom je najbolje da putujete?

Veoma je važno da izaberete adekvatno prevozno sredstvo za put sa bebom. Putovanje avionom sa bebom je svakako najbolja opcija jer ona tako neće biti izložena prevelikoj gužvi i putovanje će trajati kraće, zbog čega se smanjuje opasnost da se beba unervozi. Isto tako, sa bebom možete putovati i automobilom koji je dobro klimatizovan i ima zavesice za prozore. Vodite računa da vaš automobil poseduje sedište za bebe.

Šta treba da ponesete na put sa bebom?

Putovanje sa bebom zahteva malo više pažnje, pa tako treba da povedete računa da sa sobom ponesete sve što je potrebno za bebinu ishranu, njenu kozmetiku, garderobu, kao i neophodne dodatke uz koje će se ona na putu osećati komforno i sigurno.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Putna apoteka za bebe je nešto što svaki put morate poneti na more sa bebom. Osim kreme sa najvišim zaštitnim faktorom, ona mora da sadrži i sredstvo protiv komaraca za bebe i probiotik za bebe, dok se njeni organi za varenje hrane ne priviknu na promenu klime.

U okviru putne apoteke za bebu moraju da se nađu svi lekovi ukoliko beba boluje od neke hronične bolesti, toplomeri, lekovi za snižavanje telesne temperature i lekovi za kontrolisanje alergija.

Hrana

Sve vreme dok ste na putu, obavezno je da kupujete flaširanu, negaziranu vodu. Izmlazano mleko i bebine kašice obavezno treba da čuvate u frižideru, pa bi dobra opcija bila da sa sobom ponesete ručni frižider.

Foto: Freepik/user18526052

Odeća za bebu

Bebina odeća treba da bude prijatna, pamučna, za toplo i hladnije vreme. Imajte u vidu da se bebe brzo prljaju, i računajte na minimum tri presvlačenja dnevno, a dobro je da sa sobom ponesete i veći broj čarapica, kao i odgovarajuću obuću za bebu. Šeširići, kačketi i marame su vrlo praktične stvari koje čuvaju bebinu glavu.

Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Nikako nemojte da zaboravite da ponesete dovoljan broj pelena za jednokratnu upotrebu. Što se tiče posteljine, najbolje je da za bebu od kuće ponesete posteljinu, kao i peškire.

Gde letovati sa bebom i kako ona podnosi more?

Roditeljima se uglavnom savetuje da za put sa bebom izaberu neku destinaciju sa koje se mogu brzo i lako vratiti u slučaju nepredviđenih situacija. Veoma je važno da prilikom odabira destinacije birate mesta koja imaju dežurnu pedijatrijsku službu. Takođe, vodite računa da u blizini vašeg smeštaja postoji apoteka u slučaju da vam zatrebaju određeni lekovi.

Foto: Pixabay/Tawny Nina Botha

Što se tiče samog smeštaja, poželjno je da okolina nije previše bučna, kako bi beba mogla neometano da spava. Birajte smeštaj sa klimom, kako biste izbegli nervozu vašeg novorođenčeta izazvanu vrućinom.

Da li beba sme da se sunča?

Prvo i osnovno pravilo jeste da izbegavate direktno izlaganje suncu u periodu od 12 do 16 časova. Pošto je koža bebe veoma mlada, njena zaštitna funkcija je mala jer su lojne žlezde tek u razvoju i ne mogu da joj pruže bilo kakvu zaštitu od toplote, hladnoće i drugih mehaničkih uticaja.

Foto: Pixabay/NewportBaptistChurchNC

Bebina oprema koju ćete nositi sa sobom treba da sadrži zaštitne i rashlađujuće kreme, preporučene za osetljivu kožu beba. Preporučljivo je i da bebi oblačite kupaće gaće, kako ne bi sedela na prljavoj podlozi, nezaštićena od nečistoća, i potencijalnih alergija.

Beba na moru

Sve do navršenog osmog meseca pa godinu dana života, osećaj za telesnu toplotu kod novorođenčeta nema sposobnost samoregulacije. To je veoma važno jer pre svakog unošenja bebe u vodu morate proveriti toplotu, odnosno hladnoću vode. Ukoliko smatrate da je voda hladna vama, zamislite koliko će tek vašoj bebi biti u njoj hladno.

Foto: Pixabay/ tung256

Ako primetite da bebi modre usne ili da se trese, odmah treba da je iznesete iz vode i privijete na grudi, uvijenu u peškir, kako bi se ugrejala. Beba se tokom jednog ulaska u vodu može zadržati najduže 10 minuta, pritom morate pratiti sve njenje reakcije na slanu vodu.

Veoma važna stvar koju roditelji moraju da praktikuju, je ispiranje bebe nakon svakog izlaska iz morske vode.



Izvor: Objektiv.rs, Zelena učionica, kido.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar