Nastavlja se LGBT lavina: Slomio srca Mađarima u 84. minutu, pa poslao jaku poruku gejevima! (FOTO)

Mađarski parlament prošle sedmice je izglasao zakon koji zabranjuje "promovisanje homoseksualnosti" među maloletnicima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON/AFP/Profimedia

Leon Gorecka, zvezda Bajerna i Nemačke poznata po aktivizmu, gol kojim je na EURO dramatično spasio svoj tim i izbacio Mađarsku proslavio je na poseban način.

Šest minuta pre kraja utakmice poslednjeg kola grupe u Minhenu na pomolu je bila jedna od najvećih senzacija Evropskog prvenstva. Nemačka, koja je u prethodnoj rundi ubedljivo (4:2) pobedila Portugal, aktualnog prvaka Evrope, gubila je 1:2 od Mađarske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nominalno jedna od najslabijih reprezentacija i to na ovako masovnom EURO samo što nije izvela podvig i prošla u drugi krug i to u najtežoj grupi, u kojoj je osim nabrojanih još i Francuska, aktualni prvak sveta.

Međutim, Nemačku je u 84. minutu golom spasio, a Mađarsku kući poslao Gorecka. Najvažniji gol karijere slavio je tako da je prema mađarskim navijačima rukama napravio simbol srca, čime im je poslao poruku ljubavi.

Ova proslava izazvala je veliku pažnju zbog poruke koja je njome poslata te konteksta u kom se to dogodilo, kao i imidža onog ko ju je poslao.

To je bila poruka podrške homoseksualcima zbog rastuće i institucionalne homofobije u Mađarskoj, a Gorecka često izražava potporu LGBT zajednici.

Nakon utakmice on je sliku svog slavlja objavio na Tviteru uz status:

– Širite ljubav. Daaa!

Ono što je uradio Gorecka htele su da urade i minhenske gradske vlasti. Dva dana pre utakmice objavile su da će stadion na kom će se igrati utakmice biti osvijetljen u duginim bojama.

Mađarski parlament prošle sedmice je izglasao zakon koji zabranjuje “promovisanje homoseksualnosti” među maloletnicima. To je pokrenulo reakcije aktivista za ljudska prava jer predstavlja jednu u nizu restrikcija konzervativne vlade premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama.

Zato je Minhen bojenjem gradske arene u boje kojoj se simbolično predstavljaju navedene osobe želeo da pošalje poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici.

– Taj zakon predstavlja novi korak prema obespravljivanju lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi. To je još jedan nasilni čin nakon niza godina sistemskog ograničavanja vladavine zakona i osnovnih sloboda u Mađarskoj – pisalo je u predlogu minhenskih gradskih odbornika.

Nemci ističu i ovo:

– Paradoks su pedofilske afere ljudi bliskih Orbanu i njegovoj stranci Fideš kao i činjenica da je novi zakon u suprotnosti s Poveljom Evropske unije o ljudskim pravima, UN-ovom Konvencijom o pravima deteta, jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava i strategijom Evropske komisije o jednakosti LGBTIQ osoba.

Minhenski gradonačelnik je poručio:

– U takvoj situaciji nastup nemačke reprezentacije protiv Mađarske nudi javnu platformu s koje ćemo poslati jasnu poruku da se Minhen zalaže za različito i tolerantno društvo. Sport, a posebno fudbal, takođe snažno zastupa te iste vrednosti.

Manuel Nojer, golman nemačke reprezentacije, već je podržao LGBT zajednicu na utakmici protiv Francuske noseći kapitensku traku u duginim bojama, a podršku joj je dao i mađarski golman Peter Gulači.

Na utakmici u Minhenu bio je i veliki broj pripadnika Karpatske brigade, ultrasa reprezentacije Mađarske. Mnogi od njenih članova su simpatizeri neofašističke stranke Jobik i članovi ekstremno desničarskih grupacija.

Ništa od najveće senzacije Eura: Mađarska imala plasman u nokaut fazu, ali Nemci igraju devedeset minuta!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar