Do kada će trajati OPAKE temperature? Meteorolog upozorava na opasnost od toplotnog UDARA

Maksimalna temperatura će u mnogim područjima iznositi do 38 stepeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Dušan Milenković

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je da nas osim srede i četvrtka, koji će biti najtopliji dani ovog meseca, očekuje još pet dana tropskih temperatura, a ni noći neće biti svežije i hladnije.

Međutim, u toku naredna dva dana, osim najavljenog vrhunca vrućine, može doći i do naglog obrta, pa se tako u nekim delovima zemlje može očekivati i kratkotrajna pojava pljuskova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Vrhunac vrućina očekuje nas u četvrtak. Biće sunčano i tropski toplo, a samo se posle podne ponegde uz jači razvoj konvektivne oblačnosti očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom i to uglavnom u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i u brdsko-planinskim predelima Srbije, istakao je on.

– U petak i dalje vrelo, uz temperature od 35 do 38°C, ALI, nakon sunčanog prepodneva, posle podne i uveče atmosfera će postati veoma nestabilna, što će biti ”okidač” za pljuskove sa grmljavinom, ali i za stvaranje grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovim, dodaje Đurić.

Meteorolog Đurić upozorava i na mogućnost toplotnog udara i visoke vrednosti UV zračenja, pa tako savetuje da se pije dosta tečnosti, izbegava direktno izlaganje Suncu duže od 10 minuta i da u klimatizovanim prostorima razlika temperature spolja i unutar ne bude viša od 7 do 10 stepeni.

– Kako su temperature vazduha napolju i do skoro 40°C, ne preporučuje se da u klimatizovanim prostorima razlika u temperature između spolja i unutar prostora bude viša od 7 do 10 stepeni, jer nagli prelaz iz jedan u drugi prostor može biti šokontan po organizam, kao i nagli skok u reke, jezera, bazene i druge vodene površine. Veoma su visoke i vrednosti UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite, jer može doći do opekotina. Poseban oprez se preporučuje i na opasnost od toplotnog udara.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar