Efikasna rešenja za jednu od najprljavijih prostorija: Sedam trikova za čišćenje hodnika

Kako da hodnik zablista u roku od 10 minuta?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Ako sebe ne smatrate baš velikim čistuncem, ne brinite.

Iako bi čišćenje moglo ponekad da izgleda inspirativno, sve se uglavnom svodi na održavanje čistoće na brzinu, uz malo snalažljivosti i kreativnosti, ili na puko prikrivanje nečistoće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hodnik je jedna od najprljavijih prostorija u kući, uz nekoliko trikova, u roku od 10 minuta može da zablista.

Podloga za cipele

Ovo je mesto koje ćete prilikom čišćenja sigurno prevideti. Od blata do prljavštine koju donosite spolja.  Pomešajte vrelu vodu u koju ćete da dodate nekoliko kapljica deterdženta za sudove. Četkom za početak očistite komade prljavštine i blata, a zatim celu podlogu isperite i ostavite da se osuši. Najbolje je da taj posao uradite na otvorenom, ako je moguće.

Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Tapete

Tapete ne podnose čišćenje hemikalijama ni abrazivnim sredstvima jer bi ih to moglo oštetiti, ali kod nekih mrlja može pomoći ako pokušate da ih obršete običnom školskom gumicom. Za teže zaprljane delove koristite vlažnu krpu i blagi sapun i pritom pazite da ne pokvasite tapete.

Površine koje često dodirujete

Za dezinfekciju površina koristite mešavinu izbeljivača, vode i deterdženta. U tri i po litra vode dodajte trećinu šoljice izbeljivača i čajnu kašičicu deterdženta za veš u prahu. Dobro promešajte i prebrišite površine koristeći krpu od mikrofibera.

Tekstura krpe će omogućiti uklanjanje prljavštine i nanošenje sredstva za dezinfekciju. Kad ste prebrisali površine, ostavite ih da se osuše na vazduhu, a mešavinu ne treba ispirati sa površina.

Foto: heshphoto / ImageSource / Profimedia

Otirač

Izvucite ga u dvorište, dobro otresite i usisajte. Kako biste se rešili tvrdokorne prljavštine, istrljajte ga mekanom četkom umočenom u mešavinu vode i deterdženta za posuđe, i ostavite da se osuši na vazduhu.

Podovi

Obrišite ili usisajte prašinu, prljavštinu i dlake. Potom vlažnim mopom prebrišite podove koristeći mešavinu vruće vode i čajne kašičice deterdženta za veš. Imajte na umu da izbjeljivač može oštetiti drvo i mramor. Čim se voda zaprlja, zamenite je novom.

Kad se pod osušio, još jedanput ga usisajte i proverite da nije ostalo mesta koja ste propustili da operete.

Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Vrata

Kad dezinfikujete površine, nemojte se samo fokusirati na prekidače ili kvake. I okvir vrata često bude pun otisaka prstiju i samim tim, bakterija.

Lajsne

Na podnim lajsnama se takođe nakuplja prašina i prljavština, pa za početak to uklonite usisavačem. Lajsnu potom prebrišite vlažnom krpom, a u slučaju da je zid oko njih takođe prljav, lagano ga prebrišite čistom vlažnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prljavštinu.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar