UEFA potvrdila pisanje Objektiva: Šolak UHVAĆEN u muljaži – zgrće MILIONE na nelegalan način

Prenos utakmica srpske reprezentacije sa evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu preko Šolakovih kanala potpuno nelegalan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, United Group

Nema dileme da kanali Dragana Šolaka, pajtosa Dragana Đilasa, potpuno nelegalno prenose kvalifikacione
utakmice srpske reprezentacije sa evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu. Potvrda pisanja Objektiva stiže i iz UEFA.

Naime, „Junajted medija”, koja je registrovana u Luksemburgu, a kako je već Objektiv pisao, nije kupila prava za prenose utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu za teritoriju Luksemburga. Kako to nije učinila, onda Nova S ne može ni da reemituje utakmice iz Luksemburga. Ovu potvrdu Objektiv je dobio direktno iz UEFA.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

POTVRDA IZ UEFA

Na naše pitanje ko ima TV prava za prenose utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu za teritoriju Luksemburga, iz UEFA smo dobili sledeći odgovor:

– UEFA nema zvaničnog partnera za emitovanje u Luksemburgu za UEFA EURO 2020. Međutim, postoji prirodni preliv sa okolnih teritorija – navodi se u odgovoru našem listu.

Pitali smo UEFA i ko je imao TV prava na kvalifikacionim utakmicama Srbije za ovo Evropsko prvenstvo za teritoriju Luksemburga, a odgovor koji smo dobili jeste:

– Eleven sports, osim mečeva protiv Luksemburga, to je bilo sa RTL – navodi se u odgovoru.

Jedno od pitanja našeg lista jeste i ko ima TV prava na kvalifikacionim utakmicama Srbije za tekuće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo za teritoriju Luksemburga, a odgovor je: Eleven sports.

Eleven sports je multinacionalna grupa sportskih televizijskih kanala, sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvi put pokrenut je u Belgiji i Luksemburgu 2015.

TRPA ŠUŠKE

Podsetimo, Objektiv je pisao da će Šolak namaknuti najmanje 150 miliona evra, i to na mufte, jer je prenos kvalifikacionih utakmica srpske reprezentacije sa evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu preko njegovih kanala potpuno nelegalan. I dok građani sikću jer ne mogu da prate nacionalni tim preko medija sa nacionalnom frekvencijom, Šolak u džep trpa „šuške” od takođe nelegalnih reklama koje papreno naplaćuje, a REM se pravi lud.

Naime, i jedne i druge kvalifikacije su Sport klub, Nova Sport i Nova S, a koji su u sklopu „Junajted medije”, prenosili u Srbiji navodnim reemitovanjem prenosa iz Luksemburga. To naravno nije tačno, što jasno ukazuje da je posredi kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama, kao i Zakona o elektronskim medijima, gde se jasno navodi šta je emitovanje, a šta reemitovanje.

Po pravilu, kojeg se Šolak ne drži, utakmice iz kvalifikacija  za evropsko i svetsko prvenstvo, kao i utakmice evropskog prvenstva, kanali „Junajted medija” su morali da prenose na teritoriji Luksemburga (znači prethodno i da kupe TV prava od UEFA za teritoriju Luksemburga), a istovremenim preuzimanjem, bez izmena, reemituju u Srbiji. Takođe, i reklame koje gledamo po Zakonu o oglašavanju moraju da budu sastavni deo emitovanja u Luksemburgu.

ASTRONOMSKI PRIHODI OD REKLAMA

– Zakonski propisu su jasni, ali se oni krše. A stvar je veoma prosta ‒ nema reemitovanja bez emitovanja, kao što nema ni revakcinacije bez vakcinacije. Prihodi od reklama koje prate prenose su astronomski, a ostvaruju se na nezakonit način. Reklamne prostore prodaje „Kas medija”, takođe članica „Junajted grupe” – ispričao je izvor Objektiva.

Kad je reč o našim utakmicama, po Zakonu o elektronskim medijima i Listi najvažnijih događaja, koju sastavlja REM, isključiva prava na prenose od interesa za sve građane imaju televizije koje imaju slobodan pristup i pokrivaju celu Srbiju. To znači da sve utakmice kvalifikacija za evropsko i svetsko prvenstvo naše reprezentacije kanali „Junajted grupe” prenose nezakonito.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUN

Foto: Shutterstock


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar