OBJEKTIV OTKRIVA

Kriminalci imali JEZIV motiv da podmetnu eksploziju u “Slobodi”? Jedan detalj o POČINIOCU je alarmantan

Da je sabotaža najrealniji razlog sumnjive eksplozije u krugu čačanske namenske fabrike, potvrđuju i naši sagovornici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pink

Eksplozija u fabrici „Sloboda” koja je potresla građane Čačka, a čitavu Srbiju navela na razmišljanje o uzrocima, deo je diverzionog plana pripadnika organizovanog kriminala u cilju izazivanja opšteg haosa u zemlji, nastao kao odmazda zbog rešenosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se žestoko obračuna sa mafijom.

Da je sabotaža najrealniji razlog sumnjive eksplozije u krugu čačanske namenske fabrike, o čemu je Objektiv već pisao, potvrđuju i naši sagovornici, dok je i sam predsednik ukazao na izvesnu nelogičnost u vezi sa ovim događajem prilično čudna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ima jedna stvar koja je čudna. Zanimljivo je da se poslednja eksplozija dogodila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija – rekao je Vučić i najavio istragu u više pravaca.

ISTRAGA NA SVIM NIVOIMA

Nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić ne isključuje mogućnost nemara i slučajnog propusta nekog od zaposlenih, mada i među njima, kako podvlači, mogu da se nađu elementi diverzionog delovanja.

‒ Ni eksplozija od pre nekoliko dana nije dobila pravi zaplet u istrazi, a već se dogodila nova. To svakog mora da zabrine. Vučić je najavio sprovođenje detaljne istrage i ona se zaista mora sprovesti. Posebno ako se utvrdi da je reč o sabotaži, kada se mora istražiti na svim nivoima, jer saboter je čovek koji do ovakvih ishoda može da dovede usled mnogih razloga. Činjenica da nema poginulih nagoveštava da je to uradio neko ko zna gde se šta u fabrici nalazi i ume da rukuje situacijom kako bi samo naneo štetu i fabrici, ali usput i čitavom društvu – navodi Spasić za Objektiv.

ŠTETA OD RUŠENJA IMIDŽA

Profesor bezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović smatra da nas ovaj događaj nesumnjivo navodi na zaključak da je reč o ljudskom faktoru sa elementima sabotaže ili diverzije, što bi, kako dodaje, istraga precizno trebalo da utvrdi.

‒ Očito da neki subverzivni elementi imaju za cilj nanošenje materijalne i finansijske štete kao i rušenje imidža o kvalitetu ove vojne fabrike, iako postoji mogućnost koja ukazuje na postojanje malverzacija i nezakonitih radnji u proteklom vremenu koje se žele predočiti javnosti. Ovakvi bezbednosni propusti za vojne institucije su nedopustivi i narušavaju sistem nacionalne bezbednosti, pa se moraju pronaći i sankcionisati odgovorni, o čemu javnost mora biti obaveštena – zaključuje Bjegović.

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUN

Foto: Shutterstock


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Postoji dve vrste mafije. Ona koja se možda nekome sveti i ona koja je prethodno pokrala municiju iz magacina pa da se ne bi otkrila krađa - podmetnuli eksploziju i požar. Problem je obezbeđenje. Tu štedimo na ljudstvu, kamerama i alarmu. Znači, neko mora da odgovara u fabrici što nije obezbedio objekat.

    Odgovori

Ostavite komentar