Osim što će vam iskidati živce, STRES će uticati i na vaš fizički izgled, a evo i KAKO

Opadanje kose, promene na koži i pojava bubuljica su samo neke od stvari koje vam se mogu dogoditi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wayhomestudio

Svi znamo da stres nije dobar.

I da bi trebalo da izbegavamo situacije koje ga donose.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali isto tako znamo da to, nažalost, često nije moguće.

Ipak, trebalo bi znati i da stres ne donosi samo nerviranje i tanje živce.

U ekstremnim situacijama može da dovede do potpunog raspada imunog sistema i nepovratno ugrozi organizam, ali i u manjim dozama može imati mnoge neželjene posledice.

Jedna od njih je da i te kako može da utiče na naš izgled, a evo i kako:

Kosa može da opada
Stres na različite načine može da utiče na kosu i na bradu, a jedan od njih je i opadanje dlaka. To je stanje u kome se pojavljuju sitne oblasti bez dlaka, koje kasnije mogu i da se prošire.

One ponekad mogu da budu i posledice nesvesnog tika usled koga konstantno češemo neku oblast ili čupamo kosu koja potom nema vremena da ponovo poraste.

Foto: Freepik/diana.grytsku

Kada je u pitaju veliki šok za organizam i stres koji nije “redovan”, može doći i do opadanje kose u većoj količini i na više mesta istovremeno.

Kosa može i da osedi
Iako opadanje kose usled stresa može da bude samo privremeno i postoji način za saniranje, još jedna neželjena posledica je sedenje kose.

Foto: Freepik/freestockcenter

Iako je sedenje kose prirodan proces, stres ubrzava gubitak pigmenta i pojavljuju se sive ili potpuno bele dlake. Na par mesta takođe mogu biti posledica traumatičnih događaja, dok kontinuirani stres ubrzava ovaj proces na celoj kosi.

Pojavljuju se bubuljice
Ovo vam je verovatno poznato, jer stres utiče na povišenje kortizola koji potom uslovljava veću proizvodnju ulja na vašoj koži.

Foto: Freepik/wayhomestudio

To donosi veću šansu da pore budu začepljene, a može se desiti i da se poveća broj bakterije koje izazivaju bubuljice. Ako se ovakav problem nastavi, obavezno treba potražiti savet lekara.

Koža je isušena
Osim bubuljica, povišena proizvodnja kortizola može rezultirati i vrlo suvom kožom. To je zbog toga što ovaj hormon umanjuje elastičnost kože i njenu mogućnost da zadrži vodu i tako ostane hidrirana.

Foto: Freepik/cookie_studio

U tom slučaju, potrebno je okrenuti se kvalitetnim kozmetičkim dopunama koje će pomoći hidrataciju.

Izgledate starije
Stres može da utiče na kvalitet sna, na bore na čelu i ispod očiju, kao i na izgled kože. Ne samo da možete izgledati starije, već se pojedini znaci starenja bukvalno ubrzavaju i pojavljuju kod ljudi i do 10, 20 godina ranije nego što bi to inače bio slučaj.

Foto: Freepik/shurkin_son

Vrlo je bitno voditi računa o tome da spavate dovoljno, jer mnoge nepovratne posledice kreću odatle.Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar