Tri dana od stravične TRAGEDIJE u Odžacima: Uprava bazena i dalje ĆUTI povodom smrti deteta (10)

Dečak je sa drugom preskočio ogradu bazena, a da to niko nije primetio

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Freepik/asierromero, YouTube/Printsceen

Desetogodišnji dečak B. P. utopio se u nedelju, 13. juna, na bazenu u Odžacima, a sahranjen je juče. I posle nekoliko dana od tragičnog događaja uprava bazena “previše je zauteta” da bi se oglasila povodom smrti deteta.

Kako je rečeno iz Višeg javnog tužilaštva u Somboru, dete je gurnuto u bazen od strane drugog deteta. Neće biti krivičnog postupka jer je dete krivično neodgovorno, odnosno mlađe od 14 godina, a s njim rade stručnjaci iz Centra za socijalni rad i psiholog. Dodali su i da je “tačno da je čuvar bazena gluvonema osoba, te da zato niko nije čuo šta se dogodilo”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon završetka istrage, za slučaj smrti desetogodišnjaka ipak neko može da odgovara.

– Vršiće se provere rada uprave bazena, kako bi se utvrdilo da li postoje propusti u organizaciji kada je u pitanju čuvanje bazena. To je dug proces i do odgovora ćemo verovatno doći tek za par meseci. Takođe, roditelji mogu da odgovaraju ukoliko se proverom utvrdi da postoji zanemarivanje deteta. U slučaju eventualnog utvrđivanja odgovornosti bilo uprave bazena, bilo roditelja, slučaj će biti prosleđen na procesuiranje Osnovnom sudu – kažu iz Višeg javnog tužilaštva u Somboru.

Dečaci preskočili ogradu bazena

Kako je rekao deda poginulog dečaka, njih dvojica su svaki dan išli u park i vraćali bi se zajedno kući.

– Međutim, dva puta me je pitao: “Još me čekaš? Ajde, idi kući, sam ću doći!” Što sam i uradio. On se plašio vode, tako da sigurno nije sam otišao blizu bazena, skočio ili se igrao u blizini, jer on me voli vodu. Čuli smo da ga je neko gurnuo, ali zaista ne znamo koje dete je u pitanju – rekao je deda dečaka.

B. P. je trebalo da se vrati kući sa drugom decom, ali ga nije bilo. Njegov drug je rekao da je otišao kući pre svih, što je izazvalo sumnju. Tada je krenula potraga za njim. Ono što se dogodilo jeste da je bazen bio zatvoren jer kupališna još nije počela, a dvojica dečaka su ušla tako što su preskočila ogradu, čega čuvar nije bio svestan.

– Čuvar je rekao da nema nikog na bazenu i da ništa nije primetio, ali su policajci ipak otišli da pretraže objekat. Našli su dečaka, posle čega je vraćen snimak sa nadzornih kamera, na kojem se videlo da ga je u vodu gurnuo drugar koji je rekao da je B. P. ranije otišao kući – rekao je izvor iz Policijske stanice u Odžacima.

Nesreća se dogodila tako što je dečak stao na uzvišenje za skok u vodu, a drugar ga je ne znajući da je neplivač. To je bila dečja igra, hteo je da se našali s drugom. Nažalost, sve se tragično završilo.

– Na snimku se vidi da je dečak dva puta isplivavao na površinu. Borba za život je trajala nekoliko minuta i on je mogao da bude spasen da je neko primetio njegov pad u vodu – dodao je izvor.

Uprava bazena se ne oglašava

Na dan kada je odjeknula vest o smrti dečaka je sa bazena u Odžacima rečeno da čuvar nije bio prisutan u vreme kada se nesreća dogodila.

– Bazen u to vreme nije bio otvoren za javnost. Još je u fazi pripreme. Bio je prisutan radnik obezbeđenja. On je na nekoliko minuta odsutan kako bi otišao do toaleta i tada se sve dogodilo – objasnili su.

Međutim, nakon te izjave, iz Sportskog centra u Odžacima više se nisu oglašavali. Ostatak dana slušalicu niko nije podizao, a u narednim danima dobijali smo odgovore da su oni koji su ovlašćeni da razgovaraju sa novinarima “veoma zauzeti jer imaju mnogo posla”, te da se ne zna kada će biti u prilici da se jave, da su na doručku, kao i na sastanku. Na pitanje da li bazen ili sportski centar imaju zvanični mejl na koji novinari mogu da se obrate upravi bazena jer nigde nije naveden, dobili smo odgovor da “nisu ovlašćeni” da nam daju tu vrstu kontakta.

Kada je u pitanju Opština Odžaci, jedina osoba ovlašćena da o ovom slučaju govori za medije jeste predsednik opštine koji je, kako nam je danas rečeno, službeno odsutan, a koji je za druge medije rekao da neće davati izjave do završetka istrage.

U svakom slučaju, zbog činjenice da se zaposleni na bazenu ne odazivaju na telefonske pozive, niz pitanja ostaje bez odgovora. Upitno je na koji je način uopšte bazen obezbeđen, kao i kakva se to ograda nalazi oko njega ako je osmogodišnji i desetogodišnji dečak, u nekoliko minuta odsustva čuvara preskoče i stignu do bazena.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar