Spremno 150.000 kondoma za učesnike Olimpijskih igara: Problem je samo što ne smeju da ih iskoriste!

Sportisti će ih poneti kući kako bi tamo podigli svest o HIV-u i AIDS-u

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Organizatori 32. Olimpijskih igara koje će se između 23. jula i 8. avgusta održati u Tokiju takmičarima planiraju da podele otprilike 150 hiljada kondoma, ali ne za upotrebu u Olimpijskom selu, budući da će se tamo sprovoditi epidemiološke mere i podsticati socijalno distanciranje, piše CNN.

Kondomi su se prvi put delili na Olimpijskim igrama u Seulu koje su se održale 1988. godine kako bi se podigla osvešćenost o HIV i AIDS-u, organizatori OI u Tokiju rekli su da je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) od njih zatražio da se ta tradicija nastavi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No, sportistima će se tokom održavanja Igara govoriti da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, što znači da će biti manje prilika za druženje i određene druge aktivnosti.

– Kondomi koje ćemo podeliti nisu za upotrebu u Olimpijskom selu. Sportisti će ih poneti kući kako bi tamo podigli svest o HIV-u i AIDS-u – rekli su organizatori za Rojters.

Organizatori su već odlučili da gledaoci iz inostranstva neće moći doći na OI u Tokio, a oni koji će biti u gledalištima zamoljeni su da ne pevaju i urlaju jer te aktivnosti povećavaju rizik o širenja koronavirusa SARS-CoV-2. Gledaoci su pozvani da podršku sportistima daju pljeskanjem.

Obedovanje je još jedan problem s kojim se muče organizatori OI. Prvobitno se planiralo da stanovnici Olimpijskog sela jedu u velikim halama, od kojih najveća odjednom može da primi 4.500 osoba. Prema najnovijim uputstvima, sportiste će zamoliti da jedu sami, da se drže pravila socijalnog distanciranja te da nakon jela očiste tanjire koje su koristili.

– Bez kvalitetno implementiranih epidemioloških mera, jedna je osoba dovoljna da se virus proširi, pogotovo u mestima kao što je Olimpijsko selo – rekao je u petak Nobuhiko Okabe, stručnjak za zarazne bolesti te jedan od savetnika organizatora OI u Tokiju za sva epidemiološka pitanja.

– Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da se ne stvori novo žarište, a za to nam treba saradnja svih sportista i delegata.

Rađa iskreno o Jokiću: Čak je pomenuo i Eriksena, a evo šta misli o Nikolinom otkazu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar