Sastanak iz TRI DELA: Kremlj otkrio detalje susreta Putina i Bajdena

Pregovori će se sastojati iz tri dela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov otkrio je detalje predstojećeg sastanka ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena, koji će se održati 16. juna u Ženevi.

Samit će početi u 13.00 časova po srednjoevropskom vremenu u vili la Granž.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tu vilu aktivno koriste vlasti Ženeve i federalna vlada. Predivno mesto na obali jezera, postoje dobri uslovi za pregovore. Takođe je podignut šator za pres-konferenciju našeg predsednika – rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov uoči samita.

Kako je objasnio, Putina u vili La Granž dočekuje predsednik Švajcarske, zatim dolazi Bajden, potom sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, zatim će se obratiti predsednik Švajcarske koji će pozdraviti učesnike samita, nakon čega će predsednici Rusije i SAD preći u biblioteku u prizemlju i počeće samit.

Kako će izgledati sastanak Putina i Bajdena

Prema rečima Ušakova, pregovori će se sastojati iz tri dela.

– Prvo će se održati razgovor u uskom formatu, zatim pregovori u proširenom sastavu koji će imati nastavak: uski formati, prošireni sastav, zatim kratka pauza nakon čega će se pregovori nastaviti. Nakon toga strane će organizovati pres-konferenciju, svaka za svog predsednika, i na tom će se samit završiti – rekao je Ušakov.

Tokom razgovora u uskom formatu, predsednika Rusije će pratiti ministar Lavrov, a Bajdena – američki državni sekretar Entoni Blinken.

– Sastanak u uskom formatu započinju u prisustvu Lavrova i prevodilaca. U proširenom sastavu će biti održani uz sinhronizovani prevod. Osim članova delegacije prisustvovaće i zapisničari. A što se tiče toga da li će predsednici hteti da se povuku u stranu i razgovaraju jedan na jedan – ne znam, to zavisi od njih – rekao je pomoćnik ruskog predsednika.

Osim pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrovova, ruska delegacija će uključivati i portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ambasadora Rusije u SAD Anatolija Antonova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, a takođe su pozvani zamenik šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

– Dakle, može se zaključiti da će Ukrajina i Sirija biti među pitanjima kojih će se predsednici dotaći – precizirao je Ušakov, ističući da će američka strana verovatno pokrenuti temu Alekseja Navaljnog, a možda i Belorusije. On je dodao da će lideri razgovarati o nerešenim pitanjima rusko-američkih odnosa, uključujući praksu hapšenja Rusa u trećim zemljama i pogoršanje uslova za rad ruskih diplomatskih predstavništava.

Nakon toga će se Putin sastati sa švajcarskim kolegom, nakon čega se vraća u Rusiju.

Govoreći o zajedničkoj pres-konferenciji, Ušakov je istakao da će se taj sastanak razlikovati od drugih upravo po tome što je neće biti.

– Ranije se američka strana aktivnije od nas, još od sovjetskog vremena, zalagala za održavanje zajedničkih pres-konferencija. Kako smo razumeli, svaka strana će organizovati zasebno obraćanje medijima – precizirao je Ušakov.

Kremlj: na samit gledamo s praktičnim optimizmom

Ušakov je rekao i da je razgovarao s pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivanom.

– Razgovarao sam sa Salivanom, pomoćnikom za nacionalnu bezbednost. Svi dogovori koji su postignuti o formatu i agendi susreta ostaju na snazi, ništa se ne menja. I, u sredu, kao što je i bilo planirano, u 13 sati počinje prvi susret Putina i Bajdena – rekao je Ušakov novinarima.

Pomoćnik ruskog predsednika rekao je i da na samit Bajdena i Putina gleda s praktičnim optimizmom i da se prodor se ne očekuje.

– Nisam uveren da će biti postignut neki sporazum. Ne znam. Gledam na taj susret s praktičnim optimizmom, ali ne velikim. Videćemo. Ali, za Amerikance je karakteristično da ne ispunjava dogovore koje je postigla ranija administracija, posebno ako ta administracija ima drugi partijski ton – rekao je on.Ovo je njihov prvi susret, u veoma teškim uslovima koji postoje u bilateralnim odnosima, ističe Putinov pomoćnik.

– Verujem da obe strane shvataju da je potrebno uklanjati prepreke koje postoje – rekao je on i dodao da susret svakako treba da bude koristan i da se odrazi na dalji razvoj odnosa koji su trenutno u ćorsokaku.

Upitan šta bi smatrao pozitivnim ishodom samita, a šta ne, Ušakov kaže:

– Bilo kakav dogovor među predsednicima, ako bude postignut, imaće kompromisni karakter, i to će, mislim, biti od koristi – rekao je Ušakov.

Istovremeno, u Kremlju nisu mogli nedvosmisleno da ocene da li se može govoriti o ublažavanju retorike Vašingtona uoči samita.

– Jedan aspekt u sferi strateške stabilnosti – odluka da se produži najvažniji sporazum, to, svakako predstavlja plus. Tu su i minusi u toj istoj strateškoj sferi koji su svima dobro poznati – dodao je on.

Ušakov nije želeo da prognozira da li će se predsednici dogovoriti o narednom susretu.

Podsetio je da je Putin dva puta razgovarao telefonom s Bajdenom – 26. januara i 13. aprila, a da su se prethodno sastali 2011. godine kada je Bajden bio potpredsednik Amerike.

To je, kako je rekao, bio njihov jedini susret, osim toga kontakta je bilo i na video samitu o klimi 21. aprila koji su inicirali Amerikanci.

Podsetio je i da je inicijativa za samit u Ženevi stigla sa američke strane tokom telefonskog razgovora dvojice lidera 13. aprila.

– Od samog početka Amerikanci su predlagali Evropu (za mesto susreta). Uzeli smo u obzir to što Bajden dolazi u Britaniju, a zatim i u Brisel, na sastanke sa NATO i EU. Oni su, prirodno, želeli da iskoriste taj dolazak Bajdena za samit i sa nama. Podržali smo to – naveo je Ušakov i dodao je, pored Ženeve, za mesto održavanja samita razmatrano nekoliko prestonica.

– Predložili smo nekoliko prestonica, a Amerikanci su se složili sa jednom od predloženih varijanti – dodao je on.

On je još rekao da će tokom samita biti poštovane sve epidemiološke mere.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar