Kavčani RAZBIJENI u paramparčad: Vođe klana u strahu, odbrojani im dani, upali u klopku “Trojanski konj”

Hapšenja u Srbiji i Austriji, zaplena tovara kokaina vrednog 100 miliona evra na Malti i činjenica da su okoreli kriminalci upali u zamku koju im je postavio FBI jasno govore da su krvnicima dani odbrojani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Fotro: MUP, Rade Prelic/Tanjug

Kavački klan trpi udarac za udarcem i sada je više nego jasno da je ova ozloglašena kriminalna grupa, odgovorna za brojna brutalna ubistva i organizovanu trgovinu drogom – razbijena u paramparčad.

Brutalni kriminalci, koji su se obogatili krijumčarenjem i rasturanjem pre svega kokaina, bili su među onima koji su upali u veliku zamku koju im je postavio američki Federalni istražni biro (FBI) zajedno sa brojim policijama sveta, među kojima su se istakli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Globalna akcija u borbi protiv organizovanog kriminala, pod nazivom “Trojanski konj/Zeleni štit”, pripremana je 18 meseci, a za to vreme srpske službe bile su intenzivno uključene u nju. Posredstvom kriptovane aplikacije “Anom”, koja je lukavo podmetnuta kriminalnim grupama, “prečešljano” je više od 27 miliona poruka. Uzeti su podaci sa 12.000 kriptovanih telefona i dekodirane su poruke za oko 300 različitih kriminalnih organizacija.

DEKSTER SE KRIO U TURSKOJ I GRČKOJ

Ono što je za sve u Srbiji posebno zanimljivo jeste da se među onima koji su dolijali našlo i 18 pripadnika srpskog podzemlja. Najinteresantnija osoba na tom spisku sigurno je Dario Đorđević (33), poznat pod nadimcima Dekster i Đoks, koji je vodio deo „kavačkog klana” u Austriji. O ovom misterioznom saradniku vođe „kavčana” Radoja Zvicera i bliskog saradnika Veljka Belivuka, malo toga je poznato. Zna se da je kao „klinac” 2008. godine učestvvao u velikoj tuči u Kaluđerici, u kojoj su poginuli Vladimir Dosković i Dalibor Milenković. “Kavački Dekster” je, kažu, pokušao da ostane na slobodi tako što se njegovo ime našlo na listi osoba za koje se sumnjalo da su ih usmrtili pripadnici klana Belivuk–Miljković. Međutim, uhapšen je u Austriji. – On je tek nekoliko dana bio u Beču, a prethodno se krio u Turskoj i Grčkoj. Kod njega je nađeno 10 kiograma droge. Tragamo za još 12 lica za koja verujemo da su izvan Austrije i da su strani državljani. Verujem da će svi biti uhapšeni veoma brzo – objasnio je juče generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Franc Ruf.

GDE SU VOĐE “KAVČANA” ?

RADOJE ZVICER vođa “kavčana” – u bekstvu, navodno lociran u Južnoafričkoj Republici.

SLOBODAN KAŠĆELAN vođa „kavčana” – u pritvoru u spuškom zatvoru u Crnoj Gori, osumnjičen za kriminalno udruživanje, ubistvo u saizvršilaštvu i ubistvo u pokušaju.

VELJKO BELIVUK I MARKO MILJKOVIĆ vođe „Principa”, saradnika „kavčana” u Srbiji – u pritvoru beogradskog Centralnog zatvora, osumnjičeni za kriminalno udruživanje, brutalna ubistva, narko-trafiking, pranje novca…

MILAN VUJOTIĆ organizator i vođa slovenačke ćelije „kavčana” – u bekstvu.

KLEMEN KADIVEC jedan od vođa slovenačke ćelije „kavčana” – u pritvoru od novembra 2019, osumnjičen za otmice i ubistva DARIO ĐORĐEVIĆ vođa ogranka klana Belivuk–Miljković u Austriji – u pritvoru u Beču, uhapšen u operaciji “Trojanski konj”.

I “AUSTRIJANCI” SNIMALI ZLODELA

Javnost u Austriji posebno je zgrožena jednim detaljem vezanim za način na koji su Dekster i njegova vojska funkcionisali. Ruf je kao ilustraciju svireposti otkrio detalje napada na člana sopstvene bande. – Taj čovek je bio njihov pešadinac. Dugovao im je 2.000 evra. Odveli su ga u jedan podrum u Beču, a onda su ga tukli čekićima. Ta osoba je zadobila teške povrede. Sve su dokumentovali video-snimcima na kojima se vidi kako taj nesrećnik zapomaže i moli za pomoć. I bratu tog prebijenog su pretili. Srbina koga smo uhapsili traže u njegovoj državi zbog trostrukog ubistva – rekao je Ruf. Ovaj metod rada govori da su svi pripadnici „kavačkog klana” imali jasnu naredbu da moraju da dokumentuju svoje najbrutalnije akcije. Dva dana pre nego što je uhapšen Đorđević, policija je u Beču pohvatala njegove najbliže saradnike Aleksu Petrovića, Predraga Boćovića, Miloša Hristova, Nikolu Savatića, Luku Cara, Todora Jarčevića, Petra Selakovića, Petra Milojića, Danijela Stojanovića i Miluna Dukića. Tom prilikom, od njih je zaplenjeno 9,45 kilograma heroina, 5,23 kilograma kokaina, 106.376 evra, falsifikovani pasoši Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i tri pištolja.

U BEOGRADU ZAPLENJENI DROGA, NOVAC I BLINDIRANI AUTOMOBIL

I dok su u Beču zgroženi onim što se dešavalo, u Beogradu su pohapšeni vojnici Đorđevićeve grupe. U nastavku akcije „Muflon” uhapšeni su P. N. (32), S. R. (32), S. Ž. (25) i O. T. (38), dok se za dve osobe intenzivno traga. Policija je pretresom 16 lokacija širom glavnog grada pronašla narkotike, kao i skupocena vozila, od kojih je jedno bilo blindirano, kao i veću količinu novca.

OSTAO NAPOLA OŠIŠAN

Jedan član Deksterove ekipe u utorak po podne uhapšen je u jednom frizerskom salonu na Bulevaru kralja Aleksandra. Cela akcija je izvedena munjevito.

– Došao je i pitao da li može jedno šišanje. Rekli su mu da može i on je ušao i seo na stolicu. Frizerka je počela da ga šiša kada su ušli, podigli ga s mesta, prislonili uza zid i onda mu stavili lisice na ruke i izveli. Bukvalno su ušli i izašli. Bilo je to negde oko 16 sati – ispričali su sagovornici Objektiva, očevici akcije pripadnika Uprave kriminalističke policije. Uhapšenog muškarca ne znaju, osim što je nekoliko puta došao na šišanje.

– Uopšte nije odavao čoveka koji bi mogao da ima veze sa svim tim – kaže jedan od sagovornika, dok drugi dodaje, polušaljivo, da će mu „tamo popraviti frizuru”, misleći na zatvor u Bačvanskoj ulici, pošto je čovek u utorak ostao napola ošišan. Prema kazivanju još jednog očevica, situacija je bila pomalo filmska.

– Obližnji restoran bio je dupke pun i ispunjen žamorom, kada je odjednom zavladao muk. Svi su se ućutali, muva je mogla da se čuje, i zagledali se u jednom pravcu. Njih 15 je bilo, svi u crnim uniformama, s fantomkama na glavama. Bukvalno su došli i otišli – rekao nam je ovaj mladić.

VELJIN KOKAINSKI PUT PRESEČEN NA MALTI

O tome da kavački kriminalni klan trpi udarac za udarcem slikovito govori i podatak da je na Malti zaplenjen tovar kokaina čija je cena oko 100.000.000 evra. Krajnja destinacija ovog tovara trebalo je da bude luka u Kopru, a bila je namenjena za “distribuciju” po Zapadnoj Evropi. Droga se nalazila u kontejneru sa bananama koje su iz Ekvadora putovale ka Sloveniji. U 37 kutija sa ovim voćem nađeno je ukupno 740 paketa kokaina vrlo visoke čistoće. Činjenica da se sve odigralo na Malti nije nikakva slučajnost. Javna je tajna da na ovom ostrvu u Mediteranu odavno funkcioniše ogranak “kavčana” vrlo blizak Veljku Belivuku, a koji se krije iza navijačke grupe “Grobari Malta”.

– Vođa im je čovek koji se predstavlja kao Aleksandar i koji tvrdi da je iz Novog Sada, a u njegovoj grupi ima između 50 i 100 članova. Ima tu i onih ljudi iz Srbije koji se kriju od zakona, često rade kao obezbeđenje po noćnim klubovima, ali i kao konobari i kuvari – otkriva izvor Objektiva upoznat sa dešavanjima na ovom ostrvu.

NA RED DOLAZE POMAGAČI I JATACI

Božidar Spasić, nekadašnji visoki funkcioner Državne bezbednosti, kaže za Objektiv da je Deksterova grupa radila poslove slično kao i takozvani slovenački klan.

– Ove situacije pokazuju da Belivukov klan nije neka tamo skupina ubica i dilera droge, već veoma dobro organizovana međunarodna kriminalna banda. Dekster i njegova ekipa nisu bili logističari Belivuku, već izdvojena grupa koja je dilovala drogu i radila druge kriminalne radnje u dogovoru sa klanovima Belivuka i Zvicera. Oni su predstavljali klasični kriminalni sindikat, gde je svako tačno znao šta radi, od prihvata droge, mreže dilera, isplate i naplate – ocenjuje Spasić. On naglašava da je uključivanje policija drugih zemalja, FBI i DEA bila logistička podrška policijama na čijim teritorijama je delovao ovaj veliki kriminalni klan.

– Treba biti veoma strpljiv u ovakvim istragama jer ovde se ne radi o običnim dilerima droge, već kriminalcima koji su do sada neviđeni po organizovanosti. Naravno da su imali pomoć pojedinaca iz policije i drugih struktura. I oni će doći na red samo dok se u potpunosti rasvetle najteža dela ubistva – zaključuje Božidar Spasić.

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (1)

Ostavite komentar