ONLAJN DEJTING

Upoznavanje preko Tindera – Istina o internet poznanstvima

Da li je Tinder aplikacija na kojoj možete da upoznate srodnu dušu?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
upoznavanje preko interneta
Foto: Ilustracija, Shutterstock/New Africa, Wikipedia

Tinder, ili kako ga neki zovu – Tender, je aplikacija za onlajn upoznavanje, za koju se vezuje mišljenje da je način da se uđe u vezu bez obaveza ili seks za jednu noć. No, da li je to jedina svrha kad je u pitanju upoznavanje preko interneta, tačnije preko Tindera? Da li i danas kada provodimo sate i sate pred ekranima i dalje postoji stigma vezana za ovu aplikaciju? Ili su se stvari promenile?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na kraju krajeva, da li je moguće pronaći srodnu dušu na Tinderu ili bilo kojoj sličnoj aplikaciji? Da li se način upoznavanja promenio zadnjih godina i šta to govori o mlađim generacijama.

Popričali smo i sa mlađima, koji su odrasli uz internet, ali i sa starijima, da bismo videli kakvo je njihovo mišljenje o ovom njima manje poznatom načinu upoznavanja.

Da li je Tinder površna aplikacija?

Ovo je doba interneta kad gotovo svako sem možda najstarijih generacija ima bar jedan profil na jednoj društvenoj mreži ili mreži za dopisivanje i možemo reći da je listanje stranica na internetu dobar deo naše svakodnevice.

Ovaj mladić ima najviše lajkova žena na Tinderu: Sada je svoju tajnu otkrio drugim muškarcima

To je eksaliralo sa pandemijom korona virusa, kada su mnogi postali izolovani, usamljeniji i emotivno prazniji, pa nije ni čudo da se veliki broj osoba odlučio na to da instalira Tinder ili neku sličnu aplikaciju za dopisivanje ili onlajn upoznavanje preko interneta na svom telefonu.

Foto: Pixabay/Tumisu

Tinder se zasniva tome da kroz par fotografija i uz kratak opis odlučimo da li nam se neka osoba dopada ili ne. I na osnovu toga prosuđujemo da li ćemo “svajpovati” levo ili desno. Prelaženje preko ekrana na levu stranu znači da vam se ta osoba ne dopada, a na desno da vam se dopada. Ako ta ista osoba to uradi, onda se “mečujete” i tek onda možete da se dopisujete.

Proces odlučivanja da li vam se neko dopada obično traje par sekundi, niko neće pola sata gledati u vašu sliku i pitati se na koju stranu da svajpuje. Odluka se donosi brzo, nekad i suviše brzo jer je nekad potreban samo kratak pogled na sliku da bi smo znali da li nam se neko dopada ili ne.

U tom smislu bi se moglo reći da je upoznavanje preko interneta površno, kao i da je ova aplikacija površna. No, nije stvar samo u ovoj aplikaciji, nego u internetu generalno gde smo se navikli na to da sve dobijamo instant. Instant informacije, instant dejtove, instant naručivanje garderobe ili hrane. Sve je tu, potrebno je samo da tražite.

pitanja za dečka
Foto: profimedia/Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia

Skratila nam se i pažnja, baš zato što možemo da dobijemo sve instant, uvek ćemo tražiti da nam nešto oduzima što manje vremena. Sve to se samo prebacilo i na dejtovanje, a Tinder nije uzrok toga nego samo posledica.

Povećajte šanse za 93 odsto: Evo kako da napravite ATRAKTIVNIJI profil na sajtovima za UPOZNAVANJE

Odnosno korišćenje interneta nas je dovelo dotle da je mnogima u redu opcija da procene da im se neko dopada za par sekundi preko neke aplikacije. No, brzo stvaranja simpatija je nešto što je u ljudskoj prirodi i bez interneta. Obično već u par sekundi znamo da li nam se neko dopada ili ne, a taj prvi utisak se retko kad promeni.

Zato ne bismo mogli okriviti internet za površnost, već bismo mogli reći da je internet, odnosno aplikacija za onlajn dejtovanje ogledalo nas samih. Želimo da nam sve dolazi na prag, pa što takav slučaj ne bi bio i sa partnerima ili vezama za jedno veče.

Da li je moguće na Tinderu naći srodnu dušu?

Ne bismo rekli da se dejting i upoznavanje preko interneta u suštini mnogo drugačije od dejtinga pre njega. Razlika jeste u prvom koraku, kako ste upoznali nekog. Kao i u svemu nešto se dobija nešto se gubi.

upoznavanje preko interneta
Foto: Freepik/drobotdean

Mane internet upoznavanja:

– teško da ćete imati romatičnu priču kako ste upoznali svog partnera koju ćete moći sa ponosom pričati deci,

– ne znate da ko se nalazi sa druge strane ekrana,

– mnogi su na ovoj aplikaciji uglavnom orijentisani na seks na jednu noć, umesto na traženje partnera za ljubavnu vezu.

Upoznali ste se online, ali niste sigurni da li on i dalje nekoga TRAŽI? Postoji način da to PROVERITE

Vrline upoznavanje dečka/devojke preko Tindera:

– upoznaćete osobe koje možda nikad ne biste imali prilike,

– odličan vid zabave,

– kroz dopisivanje i upoznavanje preko interneta vam se neko možda zaista dopadne,

– odlična prilika za sticanje prijateljstva ili veze bez obaveza (što je sasvim ok ako oboje to želite).

upoznavanje preko interneta
Foto: Christ Rout/Alamy/Alamy/Profimedia, Ilustracija

Da budemo realni, oni koji su manijaci preko tastature su i u realnom životu, preko interneta je samo veća šansa da ćete pre na njih naleteti. Nikad ne možete znati sa kim se zaista upoznajete, sve i da se upoznajete uživo. Nije retkost da tek posle nekoliko meseci ili čak godina veze saznate da je osoba sa kojom ste u vezi manipulator, da vas vara, da je narcis, pa čak i nasilan.

A kada neko kaže da upoznavanje preko interneta nije romantično, u pravu je, ali to ne znači da romantičan početak veze obećava uspešnu vezu. Ako se složite sa osobom koju ste upoznali preko Tindera, možete imati pregršt romatničnih situacija u budućnosti. Na kraju krajeva nije ni toliko bitno kako ste upoznali tu osobu, ako se ispostavi da je ona prava osoba za vas.

Aplikacije za UPOZNAVANJE: Kako nastaviti KONVERZACIJU kada želite da saznate više o toj osobi?

Internet ruši barijere, možemo upoznati mnogo širi krug ljudi, sličnih interesovanja, sa druge strane sveta, ili nekog ko totalno drugačije razmišlja od svih koje poznajete. Internet nema granice, pa tako ni koga sve možete upoznati, te se mogućnost za upoznavanje partnera ne svodi samo na mesta gde se krećete ili prijatelje svojih prijatelja – što je, složićete se, prilično ograničavajuće.

Foto: Freepik/gpointstudio

Sigurnost neka bude na prvom mestu

Pre nego što se odlučite na to da upoznate nekog preko Tindera ili bilo koje druge aplikacije za onlajn upoznavanje, uradite osnovnu proveru. Prvo da li vam profil deluje sumnjivo, da li na tinderu ima više slika ili samo jednu. Jer ako neko neko ima više svojih slika, veća je verovatnoća da je u pitanju realna osoba, a ako se na slici ne vidi ko je u pitanju ili ima samo jedna fotografija, bolje izbegnite upoznavanje sa tom osobom.

Drugi korak je da kroz dopisivanje otkrijete koliko vam je ta osoba simpatična i da li vam deluje da je upoznavanje preko interneta sa njom dobra ideja. Da li imate zajedničke teme, kako teče razgovor, da li deluje prirodno i neusiljeno?

Foto: Freepik/freepik

Ako se i odlučite na to da upoznate tu osobu, obavezno neka barem prvi dejt bude na javnom mestu. Na mestu gde se uvek nalazi mnogo ljudi, u kafiću koji je uvek pun, u bioskopu. Nemojte ostajati sasvim sami kada se prvi put upoznajete sa nekim, radi svoje bezbednosti.

Ovo naročito važi za žene. Javite svojim prijateljicama da ste otišle da upoznate nekoga i gde ćete biti, javite se kad se dejt završi, da bi one čule vaše utiske i da bi znale da li ste dobro.

Upoznavanje preko interneta – da ili ne?

Iskustva i mišljenja drugih će vam još više pomoći da se odlučite da li je internet upoznavanje prava stvar za vas. Napravili smo anketu i pitalji ljude raznih godišta šta misle o Tinderu i internet poznanstvima, evo koja su njihova mišljenja:

– Pa mislim da je to u današnje vreme skroz normalno i da se tako možda i lakše može naći srodna duša. – Lidija (32)

upoznavanje preko interneta
Foto: pixabay/solenfeyissa

– Ima bukvalno svega i svačega… A i svakakvih… Veoma dobra aplikacija za upoznavanje i “druženje” dok sa druge strane treba biti jako oprezan i proveriti sa kime se zapravo razgovara. – Strahinja (27)

– Pa s obzirom na to da nam je internet postao veliki deo svakodnevnog zivota, mislim da je online upoznavanje preko interneta sasvim normalna stvar sad. Ne samo Tinder, nego uopšte. Samo što ne znaš na kakvog manijaka ćes da naletiš na Tinderu, jer svima je lakše da se preko poruke okuraže i pišu svašta neprimereno. Al’ eto, da nije Tindera, Marko i ja ne bismo bili zajedno. – Danica (27)

Otvorila sam nalog na Tinderu: Sedmorica Nikola, tri Marka i dva Miroslava su od mene tražili samo JEDNO

– Mislim da je super što smo imali tu opciju za doba korone i verujem da može da se naiđe na nekog ko ti odgovara. Ali mislim da se izgube određene stvari u toku upoznavanja. I mislim da (bar kod mene) kod ljudi na Tinderu ima automatski dosta samomržnje ako se može tako nazvati. U smislu: koliko sam s*****a kad ne mogu da nađem nekog uživo. A sa druge strane, opet mislim da je to sjajno,  jer tipa iako više nismo zajedno, drago mi je što sam upoznala Dušana. Jer u normalnim okolnostima nikada ne bih. Ali ipak… ne vraća mi se na Tinder. – Milica (28)

Foto: Freepik/lookstudio

– Mislim da su Tinder i slične aplikacije sjajan način da izađemo iz kruga prijatelja svojih prijatelja i da upoznamo neke interesantne ljude koje inače ne bismo. – Lazar (29).

– Mislim da je to ok način upoznavanja, ali ne za mene. – Anja (32)

– Kada pređes preko činjenice da je Tinder aplikacija na kojoj treba da ocenis nečiji izgled samo na osnovu nekoliko slika, zanemariš da smo dosta kompleksnija bica i da je privlačnost i senzualnost zapravo više određena karakterom, onda uspeš da pokreneš prst da bira “levo ili desno”. Jeste da može biti površna aplikacija, ali mislim da je to samo prepreka koja odbija sve koji misle tako. Onda kada se odlucis da daš šansu neke osobe ti samo potvrde da si bila u pravu, a sa nekima odeš na dejt i onda ti na dejtu potvrde da si bila u pravu. Ne mislim da je to krivica Tindera, zapravo mi se jako svidja zamisao da ti sa nekim porazgovaras i u utvrdis da li zelis da odes na kafu. – Milica (25)

Foto: Freepik/wayhomestudio

Očigledno je da mladi uglavnom nemaju ništa protiv upoznavanja na internetu, da ga je većina probala ili barem ima neku blisku osobu koja je to učinila. Ali da ne bude da smo za mišljenje pitali samo milenijalce, isto pitanje smo postavili i bejbi bumerima i generaciji X – obe imaju više od 40 godina.

– Nisam upućen u te stvari, pošto sam se oženio pre fejsa i takvih platformi. Nemam neko mišljenje o tome, znam nekoliko ljudi koji su se upoznali preko sličnih sajtova. Nisu se veze održale. Ne bih branio svojoj deci, ali to je drugačije… ja ovako gledam na to, držis tamo neki profil, upoznas nekog što je sve ok, onda posle par meseci ponovo aktiviraš upoznaš opet nekog. Podseća malo na veštine u CV-u kad tražiš posao. Ono kao imam 25 uspešnih dejtova preko Tindera i rejting mi je visok. Totalno mi se na taj način gubi smisao kakav je ulazak u vezu nekad bio. Ali ja sam iz drugog vremena, ovo moze biti ok ako to uradiš par puta i ćao. Ali uvek ostaje taj utisak da si se nudio/nudila tamo na nekom Tinderu. – Branislav (45)

Uzela je svom dečku telefon i saznala da on ima Tinder, a njegov izgovor je potpuno NEBULOZAN

Foto: Freepik/ArthurHidden

Za kraj, Tinder kao aplikacija za internet upoznavanje ima i vrline i mane, na vama je da izmerite da li je tu za vas veća dobit ili smatrate da vam se ne isplati da na njoj gubite vreme.

Aplikacija može biti površna i možete se na njoj dopisivati samo sa ljudima koji će od vas tražiti samo jednu stvar, ali, u suštini, sve zavisi kako ste pristupili Tinderu, jer ako mu date šansu možete upoznati zaista sjajne ljude, a za neku od njih se može ispostaviti da je vaša srodna duša.

50 pitanja za dečka koji ti se sviđa na prvom dejtu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar