U Brisel stigao NOVI non-pejper za Zapadni Balkan: Udružilo se pet evropskih zemalja, ovo je njihov PLAN

Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com, Printscreen/Youtube

Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, ali i Austrija uputile su novi non-paper rukovodstvu Evropske unije.

Non pejper se tiče Zapadnog Balkana, prenose mediji. Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji, već traži od Evropske unije vrlo važnu podršku za celi region.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije.

Oni smatraju da države ove regije trebaju imati pravo i mogućnost da kažu svoje stavove u pogledu budućnosti Evropske unije s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u uniji.

Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba biti deo inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr. Bisera Turković potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je upoznata o ovom dokumentu koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

– Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države. Želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vreme postati člance je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna – istakla je ministarka Turković.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regije na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Inicijativa će biti upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar