“Put pravih vrednosti” još 11 dana u prostorijama SANU: Autorke objasnile sve o izložbi (VIDEO)

Organizovane ture rezervisane su za utorak, sredu i petak od 19 do 19:30h, kao i za četvrtak, subotu i nedelju od 13 do 13:30h

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Sportindeks/Youtube

Izložba pod nazivom ,,Put pravih vrednosti’’ biće predstavljena do 13. juna u Knez Mihailovoj ulici, u prostorijama galerije SANU. Organizatori ove izložbe su Olimpijski komitet srbije, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Kako simboličan naziv govori, izložba je bazirana na vrednostima koje krase olimpizam i uspesima naših olimpijskih predstavnika od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, sve do 2016. kada su  održane i poslednje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u našoj zemlji, ali isto tako i sa arhitekturom sportskih objekata Beograda 19. i 20. veka, piše Sportindeks.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U prvom delu izložbe, imamo mogućnost da vidimo veliki broj eksponata i nagrada osvojenih na Olimpijskim igrama, prvo bivše Jugoslavije, a zatim i same Republike Srbje. Neki od predstavljenih ekponata pozajmljeni su od Olimpijskog muzeja iz Lozane. Sama izložba obogaćena je takođe i fotografijama, trofejima, dokumentima sa Olimpijskih igara iz Berlina 1936, uniformama iz Melburna, dnevnikom novinara Radivoja Markovića, kao i mnogim drugim eksponatima. Jedan od najzanimljivijih delova izložbe je i sam 3D prikaz dosadašnjih olimpijskih baklji od samog početka pa do danas.

Drugi segment baziran je na sportskim objektima Beograda, kao i prvim sportovima. Posetioci imaju priliku da vide prikaze najranijih sportskih objekata i upoznaju se sa  njihovom istorijom. Neki od njih su kupališta i plivališta na desnoj obali Save, strelište na Topčideru, sala posebno izgrađena za sina kneza Mihaila, zgrada bob kluba na Kalemegdanu, zgrada Veslačkog kluba Beograd, zgrada golf kluba… Đorđe Vajfert kao veliki biciklista, ustupio je prostor za izradnju jednog od dva velodroma 19. veka, čiji prikaz imamo priliku da vidimo na izložbi.

Organizovane ture rezervisane su za utorak, sredu i petak od 19 do 19:30h, kao i za četvrtak, subotu i nedelju od 13 do 13:30h. Detaljnije o samoj izložbi možete pogledati u emisiji Sportski indeks, u kojoj su gošće bile autorka i koautorka izložbe Nataša Janković i dr Marija Pavlović.

U svakom slučaju, ovo je nešto vredno našeg vremena, pa ko god da bude prolazio kroz Knez Mihailovu, moći će da uživa u mešavini umetnosti i sporta.

Ma, kakva Liga šampiona: Zemunski Toti rekao dosta posle 22 godine! (FOTO+VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, sportindeks.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar