Čisti kožu, uklanja loš zadah, a koristi se i kao afrodizijak: Žalfija je snažan prirodni antibiotik

Pomaže i kod smanjanja bolova i snižavanja temperature

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/congerdesign

“Zašto da umre čovek kojem u bašti raste žalfija?”, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik.

Žalfija (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme sa crevima. Žalfija pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Arapi su, zajedno sa svima od Kineza do Rimljana, verovali da je žalfija ključ za dug život. To je ista ona žalfija koja se može pronaći u većini modernih domaćinstava i bašti širom sveta. Naučno je dokazano da ona ima umerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna, i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lekova.

Foto: Pixabay.com/congerdesign

Svi delovi žalfije su lekoviti od korena do cveta. Koristi se suva, sveža, kao čaj, oblog, lek, eterično ulje. Sprečava upali i umiruje, a obično se koristi za gljivične i bakterijske infekcije. Takođe, vekovima se koristi i kao afrodizijak. Jedino se ne preporučuje maloj deci.

Odlična je za krvnu sliku i varenje, ali i kožu.

Foto: Pixabay/Hans

Žalfija otklanja nadutost i pomaže kod bolova u žučnoj kesi. Poboljšava varenje i krvnu sliku. Međutim, malo ko zna da je odlična i za čistu kožu.

Ukoliko želite da imate čistu kožu lica i svež zadah, setite se žalfije koja se bere u ovo doba godine. Ova lekovita biljka naročito pogoduje masnoj koži, jer je pročišćava i sprečava upale.

Jednostavno poparite suve listove žalfije u mlaku vodu, a potom ih nanesite na kožu lica i držite 15 do 20 minuta. Kada je o zadahu reč, dovoljno je da svakog jutra čajem od žalfije ispirate grlo i usta.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar