“I te male ZVERI su naša deca, moraju da budu kažnjeni”: Žitelji Bačkog Jarka o ZLOSTAVLJANJU dečaka

Očigledno je da današnji roditelji nisu dorasli zadatku da vaspitaju svoju decu, jedno je od mišljenja u Fejsbuk grupi žitelja Bačkog Jarka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, Freepik/drobotdean

Ne smiruju se strasti u javnosti posle saznanja da je u Bačkom Jarku dete sa smetnjama u razvoju doživelo seksualno zlostavljanje, pa ni u samom mestu, koje, prema poslednjem popisu, ima nešto manje od 6.000 stanovnika.

Vest da je jedan osmak seksualno zlostavljao sedmaka u dvorištu škole, dok je drugi sve to snimao, zgrozila je mnoge. Snimak su posle podelili među drugarima. Na saslušanju su pokušali da se brane i nisu pokazali kajanje tvrdeći da se dečak smejao, što se vidi na snimku?! Svi se pitaju kuda ide ovaj svet, šta se dešava sa mladošću ove zemlje, ali i kakve će kazne dobiti maloletnici.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Direktorka Osnovne škole “Slavko Rodić”, Maja Grković rekla je da učenici koji su zlostavljali sedmaka nisu problematični i da nikada ranije nisu pravili ovakve incidente, niti slične njima. Prema navodima advokata Ivana Simića, tri su opcije kažnjavanja. Od sudskog ukora, što je najblaže što mogu da dobiju za ta dela, preko odluke suda o pojačanom nadzoru organa starateljstva, pa do kažnjavanja vaspitno-popravnim domom.

Očigledno je da današnji roditelji nisu dorasli zadatku da vaspitaju svoju decu, jedno je od mišljenja u Fejsbuk grupi žitelja Bačkog Jarka.

– Bahatost to je problem i kod dece i kod odraslih, nema empatije ni prema mlađima ni prema starijima, al’ tu i roditelji treba da se zapitaju! – navodi se među meštanima.

– To je srž problema – porodica, roditelji… šta ih učimo, kakav primer dajemo, šta vrednujemo u životu… i sve manje kao roditelji brinemo koliko je naše dete i bahato i obesno i lažljivo i da im više ništa nije sveto, takođe ni strano, sami sebi sve dozvoljavaju, na sve spremni… – navodi se u komentaru od kog svi treba da stavimo prst na čelo.

Kako kažu meštani, nasilje se i ranije dešavalo u školi, ali nikad ovako težak slučaj, oduvek se u školi zataškavalo sve što bi moglo da pokvari njen ugled, navodi se. Ali sa ovom tvrdnjom se ne slažu svi, ima i onih koji nisu nikada čuli da se u školi “Slavko Rodić” desilo neko slično nasilje.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Polazna tačka, roditelji kao uzor

– Na vaspitanje i odrastanje i obrazovanje utiču: uža porodica, komšiluk, šira porodica, vrtić, ulica (društvo iz ulice), škola. Znači, u formiranju mišljenja jednog deteta imaju svi ovi faktori uticaj. Opravdanje za neko učinjeno delo možemo tražiti ili opravdavati tipa “ma sve je to do roditelja” i sl. Nije isključivo samo do roditelja! Mada “uzor roditelja” je uvek polazna tačka. Poenta je, da li će se ovo prećutati pod parolom “mi smo mala sredina i treba da se dogovorimo” ili će se sankcionisati. Jer nije prvi put!!!! Ali, jedno je kad je dete “Nečije”, a potpuno je jasno kad je dete “Ničije” kako institucije rade i rešavaju ovakve probleme”, navodi se u komentaru.

Uvesti obezbeđenje?

S predlogom da je potrebno uvesti radnika obezbeđenja “liceniranog da motri 24 sata nad školom i kamerama”, mnogi se nisu složili. “Mislim da ne treba niko da motri na njih. Treba da budu društveno odgovorni, svesni svojih postupaka. Da znaju šta se sme, a šta ne sme, šta je u redu, a šta ne, šta je šala i momčenje takođe i devojčenje, a šta povređivanje drugog. Ne treba niko da ih vuče za uši i opominje da ne čine zločine kao što je silovanje”. Na konstataciju da živimo u vremenima kada mora da postoji neko takvo lice, odgovor je da “nam je lakše platiti čoveka da ih vija po školi nego da ih naučimo šta treba da rade u školi, a šta ne”.

Kako se navodi u komentarima, korona je doprinela još većoj otuđenosti, bahatosti, apatiji i nezainteresovanosti za druge oko nas, pogotovo kod dece.

Neki su mišljenja da “najstože treba kazniti i dete i roditelja koji klima glavom u prethodnih osam godina na svaki poziv učitelja ili razrednog starešine”.

Deci se treba posvetiti

– Sa decom treba razgovarati, deci se treba posvetiti i decu treba vaspitavati. Vrtić i škola su samo produžena ruka, ali svakako vrlo značajna jer dete provodi dosta vremena u tim kolektivima. Mene sada najviše brine činjenica da ovo možda nije izolovan slučaj. Vreme je da se govori o problemu, a ne da se trpa pod tepih. Iz korena treba da se menja i sistem i društvo i navike”, navodi se u jednom komentaru koji bi mogao da posluži i kao poenta na kraju. Ali i “te male zveri su naša deca, ali moraju biti sakcionisani, da se to više ne bi ponovilo nikom”.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar