“Kosovo je sastavni deo Srbije”: Nemački poslanik Kestner poslao JASNU poruku usred Bundestaga (VIDEO)

U Bundestagu je održana sednica na kojoj se vodila debata o produžetku učešća nemačkih vojnika u Kforu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Politwelt/Printscreen

Poslanik Jens Kestner nemačke desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u petak je na sednici Bundestaga rekao da Srbiju, “čiji je sastavni deo Kosovo, Nemačka mora više da približi sebi, umesto što traži ono što stvara razlike”.

– Ukoliko stalno tvrdite da se zalažete protiv promene granica bilo gde na svetu, imamo li pravo da previdimo činjenicu da smo i sami već učestvovali u protivpravnoj promeni granica u tom regionu. Srbija danas i dalje opravdano ukazuje na tu protivrečnost.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kakav dijalog Beograda i Prištine treba da podržimo i kako da izbegnemo opasnost da se Srbija i Kosovo dodatno udaljavaju? Srbiju, čiji je, po mom mišljenju, Kosovo i dalje sastavni deo, moramo više približiti nama, umesto što tražimo ono što nas razlikuje – kazao je Kestner.

Albanci ne prestaju da UDARAJU na srpske SVETINJE: Kurti i Osmanijeva poslali pismo UNESCO-u

On je naveo i da ukoliko ne postoji dovoljno hrabrosti da se revidira nemačka politika prema regionu Zapadnog Balkana i da se ona istinski vrati na područje poštovanja medunarodnog prava nekom vrstom reintegracije Kosova u Srbiju, onda ne treba apriori odbacivati inovativna rešenja krijući se iza principa nepromenjivosti granica.

U Bundestagu je održana sednica na kojoj se vodila debata o predlogu vlade kancelarke Angele Merkel da se produži učešće nemačkih vojnika u Kforu do 30. juna 2022. godine. Prema predlogu, na KiM može da bude angažovano maksimalno 400 nemačkih vojnika.

– Pozivam političke aktere u Nemačkoj da se ozbiljno zamisle nad ovom temom, kako rešavajući jedan problem ne bismo stvorili nove i Srbiju, kao ključnu državu regiona, naterali da saradnike za pronalaženje pravednog rešenja traži na nekoj drugoj strani – izjavio je Kestner.

Za povlačenje nemačkih trupa sa KiM se založila poslanica Levice Žaklin Nastić, koja je podsetila kolege u parlamentu da “na Kosovu funkcioniše mreža organizovanog kriminala, čiji nalogodavci su potpisali i ubistvo srpskog lidera Olivera Ivanovića”.

Ističući da njena stranka odlučno odbacuje predlog o produženju mandata Kfora, Nastićeva je rekla da “poslanici Bundestaga dajuci zeleno svetlo tom vladinom predlogu, pomažu da ta kriminalna mreža na Kosovu i dalje opstaje”.

Poslanik Zelenih Manuel Saracin rekao je da smatra bespredmetnim debatu o ovoj temi, budući da su, kako je rekao, Beograd i Priština saglasni da “Kfor mora da ostane na Kosovu”.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar