Sedam nedelja uzdržanja od mrsne hrane ali i rđavih misli i pohotnih želja

Počeo je Veliki post

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay

Sedmonedeljni Veliki (Časni) Uskršnji post za sve pravoslavne hrišćane počeo je juče i traje do 19.aprila 2020. kada svi pravoslavci sveta proslavljaju najveći hrišćanski praznik posvećen Vaskrsenju Isusa Hrista, po hrišćanskom verovanju sina Božjeg i spasitelja čovečanstva.

U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom posti se na vodi, subotom i nedeljom dozvoljena je upotreba ulja, a na verske praznike Blagovesti (7.aprila) i Cveti (12.aprila) , dozvoljeno je i ulje i riba i vino. Pravoslavnim vernicima tokom posta striktno se zabranjuje konzumiranje mesa i mesnih prerađevina, jaja, mleka i mlečnih prerađevina, a kad osete potrebu da se ispovede i pričeste.

U vreme posta, kako poučava sveti vladika Nikolaj Velimirović, nije dovoljno uzdržavati se samo od mrsnih jela i poroka, već i od rđavih dela, zlih misli i pohotnih želja, a uz obavezno činjenje milosrđa i upražnjavanje hrišćanskih vrlina.

“Uvek sito telo, obično pokazuje uvek gladnu dušu. Ko posti dušu gosti. Što više čovek posti, to više umanjuje brigu o svom telu i veliča radost svoje duše”, poručivao je vladika Nikolaj.
Rečju, postom se potvrđuje snaga volje onih koji žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, otuda se i smatra da je post podvig celokupne ličnosti. O uzdržavanju od telesnih strasti za vreme posta sveti Jovan Zlatousti kaže: “Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post. Nisu samo usta dužna da poste-ne! Neka posti i oko, i uho, i ruke, i noge, i svo naše telo.”

Razrešenje od posta verniku odobrava njegov duhovnik i ono može biti potpuno ili delimično, a zavisi od starosti, zdravstvenog stanja i prilika u kojima se nalazi vernik. Jer, post ne treba da bude isti za jakog i zdravog čoveka i za iznemoglog starca, teško bolesnu osobu, te trudnicu ili vojnika u rovu na frontu. Deca uzrasta do sedam godina, prema tumačenju crkve, ne poste, niti se dečiji post pominje u kanonima. Deca, ukazuju duhovnici, nemaju potrebe da poste kao odrasli hrišćani, jer u tom uzrastu ne poseduju grehe, strasti i navike, koje se postom smiruju.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar