Ćirilicom protiv hakera: Jednostavan TRIK za odbranu od virusa

Sajber-kriminalci su "zaradili" čitavo bogatstvo od napada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: wsf pan / Panthermedia / Profimedia

Jedna od glavnih tema u bezbednosnim krugovima, jeste prošlonedeljni hakerski napad na američki cevovod Colonial Pipeline.

Grupa DarkSide je “zarazila” kompjuterski sistem, uz pomoć malicioznog softvera (ransomware), a potom odustala od ataka, i uputila izvinjenje.

Analitičari tvrde da su hakeri uz pomoć ucena, trojanaca i virusa, u proteklih devet meseci, prikupili 90 miliona dolara u kriptovaluti!

Rešenje na Twitteru

Sajber-stručnjaci povezuju pomenutu grupu s Istočnom Evropom i Rusijom, a nezavisni istraživač Brajan Krebs otkriva jednostavan način za odbranu od sličnih napada u budućnosti.

Cenjeni analitičar iz oblasti računarske bezbednosti objavio je na Twitteru kratku poruku, pominjujući DarkSide ransomware:

Ne napada “domaće”?

Dakle, Krebs tvrdi da je u WindowsOS potrebno instalirati podršku za (rusku) ćiriličnu tastaturu, kako bi se zaštitili od napada.

On objašnjava da se ransomware, koji dolazi iz Rusije, ne ubacuje u računare s ćiriličnim pismom, jer ih identifikuje kao “domaće”, prenosi portal Bug.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predstavnici kompanije FireEye utvrdili su da DarkSide malware nije sprovodio proveru jezika na “zaraženim” kompjuterima, barem varijante koje su oni koristili.

Međutim, pojedini “sojevi” su to činili, pa nije naodmet instalirati ćirilicu kao mogući način zaštite.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar