Domaći i strani POLITIČARI stoje iza Belivuka: Meta im bio Vučić, evo kako je moglo da dođe do HAOSA

Belivukova grupa mogla da napravi haos u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Grupa Veljka Belivuka (36), zvanog Velja Nevolja, nije mogla da planira ubistvo najviših državnih funkcionera bez pomoći domaćih političara i spoljnog faktora, ocenjuju vojni analitičari za Objektiv!

Oni ističu da su u sve prste umešali tajkuni koji na silu žele da dođu na vlast! Prema njihovim ocenama, prva meta im je bio predsednik Aleksandar Vučić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, kaže da je sve više podataka koji ukazuju na to da je ovoj kriminalnoj grupi pomagao strani faktor.

– Plan im je bio potpuno razrađen i provodljiv u praksi. Imali su jasan plan kako da sruše vlast i nasilno uspostave novu. Spoljni faktor je jaka podrška, ali nije mogao da preuzme vlast u Srbiji, već unutrašnje snage. Atentat je bilo moguće izvesti. Oružje su nabavali sa raznih strana, sa ratišta, a nešto iz MUP. Ali najvažnije je namenski nabavljeno upravo za izvršenje atentata na neke krupne ličnosti naše političke scene. Sve su procene da je prva meta bio predsednik Aleksandar Vučić. Oni su stvorili sve uslove da to mogu da izvrše. Imali su tako dobro i kvalitetno oružje da su mogli da gađaju metu sa velike distance, bez obzira na sva obezbeđenja štićene ličnosti. Taj napad je teško predvideti. Imali su mogućnost da izvrše napad na metu u pokretu, sa teškim mitraljezom, avionskim „brauningom” od 12,7 milimetara, koji probija oklop blindiranog vozila – navodi Karan za Objektiv.

On napominje da je Belivukova grupa mogla da napravi haos u Srbiji.

– Mogli su da izvrše prevrat jer su, po svemu sudeći, imali veze sa političko-tajkunskim strukturama, koje su odavno pretendovale da dođu na vlast silom – ističe Karan.

NIJE KAPACITET

Vojni analitičar Aleksandar Radić naglašava da je Belivukova grupa morala da ima saradnike u bezbednosnom sistemu srpskih funkcionera.

– Nemate atentate ako nemate svoje saradnike u bezbednosnom sistemu koji obezbeđuje štićenu ličnost, jer kako drugačije doći do saznanja za pripremu. Moraju imati saradnike duboko u sistemu vlasti, a sa Zoranom Đinđićem je to dokazano – navodi Aleksandar Radić.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako tvrdi, arsenal oružja koji je nađen u Belivukovom šteku mogla je da kupi samo privatna firma, registrovana za promet vojne opreme, a ne fizičko lice.

Radoje Zvicer LOCIRAN u Južnoj Americi: Srpski operativci na tragu vođi “kavčana”, hapšenje pitanje dana

– Količina oružja i vrsta koja je pronađena u posedu ove kriminalne narko-grupe ukazuje na ozbiljnih namera za ubistvo najviših državnih zvaničnika sa mogućnosti preuzimanja vlasti u Srbiji. Prvenstveno, snajperska puška i mitraljez „brauning” od 12,7 milimetara nam govore da je planirano ubistvo veoma važne ličnosti na otvorenom prostoru ili kad se lice nalazi u blindiranom vozilu pod pratnjom. Na istražnim organima je da utvrde kako je mitraljez iz magacina MUP dospeo u ruke kriminalaca i ko im je to omogućio – napominje profesor dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal.

KAKO SU DOŠLI U POSED ORUŽJA

Bivši visoki funkcioner MUP Srbije navodi da je ključno pitanje kako je Belivukova grupa došla u posed oružja.

– Kako MUP može da prodaje fizičkim licima oružje? U naše vreme se rashodovano nosilo u Smederevo i tamo se topilo. Mogli su da imaju pomoć političkih struktura. Prosto ne želim da verujem da ima neko takav ko želi da se ubije predsednik ili premijer – dodaje naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman.

Piše: DANICA ĆURUVIJA

OVU I MNOGE DRUGE PRIČE PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZANJU OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar