Sumnjate u sebe? 5 najvažnijih osobina koje ima svaki dobar roditelj

Provodite više vremena sa svojom decom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Kada nas roditelji vaspitavaju, često nam govore da ćemo mi imati iste probleme kad budemo imali svoju decu.

A kad konačno dobijemo svoje dete, počinjemo da se pitamo da li smo dobar roditelj i da li sve stvari radimo ispravno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uvek treba da osluškujete detetove potrebe, ali vam takođe mogu pomoći i saveti kako da budete što bolji roditelj detetu.

Da biste bili dobar roditelj, najpre morate upoznati sebe, svoje mogućnosti i sposobnosti. Razmislite o tome koje su vaše snage, a ovo je 5 najvažnijih stvari koje dobar roditelj treba da poseduje.

Entuzijazam

Dobri roditelji uživaju u vremenu koje provode sa svojom decom i raduju se zajedničkim aktivnostima.

Foto: Freepik/senivpetro

Kada razmišljate o roditeljstvu, obratite pažnju na to da li ste u proteklom periodu imali neke zajedničke aktivnosti sa svojom decom, kao i šta biste novo mogli zajedno da probate. Jednako kao i vama, deci je važno da provode dovoljno vremena sa svojim roditeljima.

Lakoća

Kad nešto radimo s lakoćom, obično imamo utisak da nam takve stvari dolaze “prirodno”. Setite se kad ste se poslednji put osećali tako dok ste obavljali svoju roditeljsku ulogu. Zapamtite koje stvari ste radili u tom periodu i ponovite ih opet. Tako ćete mnogo više uživati u periodu koji provodite sa svojim detetom.

Sposobnosti

Razmislite o tome u kojim područjima roditeljstva ste bili dobri. Da li je u pitanju davanje saveta oko svakodnevnih problema sa kojim se dete susreće ili je u pitanju nešto jednostavnije, poput pomaganja oko domaćih zadataka?

Foto: Freepik/Freepik

To su uglavnom one stvari koje su i drugi ljudi primetili kod vas. Razmislite kad vas je poslednji put neko pohvalio u nečemu kad je u pitanju roditeljstvo i nastavite da praktikujete iste stvari.

Energija

Iako deca mogu da vas iscrpe do krajnih granica, sutradan ste opet spremni da budete najbolji roditelj na svetu. To je istinska snaga koja vas zapravo čini snažnijima nego što ste ikada bili.

Uživanje

Foto: Freepik/ yanalya

Završavanje svakodnevnih obaveza može dovesti do toga da nemate dovoljno vremena da se zabavite sa decom. Međutim, dobar roditelj će uvek naći makar malo vremena za uživanje sa detetom. Dobrom roditelju je porodica na prvom mestu.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar