Prirodna apoteka: Zelena salata ublažava bolove, jača imunitet i snižava visok krvni pritisak

Ovo povrće je neopravdano potcenjeno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/congerdesign

Verovatno jedna od najpotcenjenijih vrsta povrća je zelena salata.

A to je šteta jer, ne samo da je svima dostupna, već je i prepuna vitamina i minerala koji su nam neophodni za borbu protiv prehlada i virusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bogata je mineralima, kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i srce, obiluje kalcijumom koji deluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, i natrijumom, zaduženim za regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu.

Sadrži veliku količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade i gripa, a visok nivo ove supstance u krvi preveniše pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove.

Foto: Pixabay/Julia Casado

U salati ima dosta i vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlezde, zbog čega ih neki nazivaju i vitaminima lepote.

Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože.

Foto: Pixabay/Pexels

U mlečnom soku iz ovog povrća nalazi se vredan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i “srcu” salate.

Deluje kao blagi analgetik – ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje. Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića.

Sveža salata koristi se kao lek u slučaju opstipacije jer omekšava stolicu i omogućava potpuno bezbolno pražnjenje.



Izvor: Objektiv.rs, kucnilekar.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar