Ima ČUDAN naziv, a u vrtu stvara čaroliju: Kako da posadite puzavicu “Orlovi nokti”

Jednostavna je za održavanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Bruno /Germany

Orlovi nokti su višegodišnja biljka koja pripada sorti puzavica.

Odličan je izbor ako želite da vam raste uz zid ili preko terase, a može trajati duži vremenski period.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za veoma kratko vreme grane i listovi ove biljke mogu da prekriju velike površine. Ova biljka je jedna od privih koje treba da posadite u svojoj bašti, a postupak sadnje je prilično jednostavan.

Najbolje je da ih sadite u proleće ili rano leto, a za sadnju izaberite mlade izdanke puzavice koja nije starija od dve godine.

Foto: – / Emotive images / Profimedia

Izdanke puzavice isecite rano ujutru dok biljka još uvek ima vlagu u sebi jer će se tokom dana izdanci koje ste pripremili za sadnju brzo osušiti. Za sadnju pripremite zemlju, zatim saksije prečnika do 12 cm, hormon za oživljavanje, providne plastične kese, gumice i drvene štapove.

Isecite izdanke tako da budu dužine oko 15 cm i uklonite donji par listova. U jednu posudu sipajte hormon za oživljavanje, pa svaki izdanak pospite njim. Pripremite zemlju u saksiji tako što ćete napraviti malo udubljenje, a zatim izdanke postaviti unutra. Namestite izdanake da stoje čvrsto i uspravno, pospite zemlju oko njih, a zatim ih zalijte sa malo vode.

Foto: Pixabay/Emilian Robert Vicol

Da bi izdanci bili zaštićeni od lomljenja, postavite oko svakog dva drvena pruta sa strane, pa navucite najlonsku kesu preko njih. Da biste bili sigurni da će sve biti kako treba, preko kese vežite elastičnu gumicu.

Sadnice ostavite na mestu koje nije direktno izloženo sunčevoj svetlosti i zalivajte ih s vremena na vreme tako da zemlja uvek bude vlažna, ali ne i mokra. Izdancima je potrebno oko 2 do 3 nedelje da počnu da rastu i formiraju puzavicu.



Izvor: Objektiv.rs, Blicžena, lepaisrećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar