Danas je Svetli petak: POSEBAN DAN u srpskom narodnom verovanju, žene danas ne bi trebalo ništa da rade

Ovaj petak je dan u Svetloj nedelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Svetli petak, prvi koji pada posle Uskrsa.

Prvi petak posle Uskrsa veoma je poseban dan u srpskom narodnom verovanju i slavi se u mnogim našim krajevima samo pod različitim nazivima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ima više naziva. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji. U nekim krajevima poznat je i kao Istočni, ali i Sebični i Blaženi.

U nekim krajevima Srbije “blažiti” znači jesti “blagotu” – mleko, sir, kajmak… pa ovaj poslednji naziv upućuje na još jednu posebnost ovog dana – reč je o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

Svetli petak se još zove i “Izvor izlečenja”, jer na ovaj dan vernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti.

Ovaj petak je dan u Svetloj nedelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice, koja se na danas u bogosluženju naziva Živonosni istočnik. Zato je reč o danu posebno posvećenom ženama i majkama koje danas ne bi trebalo ništa da rade.

U nekim krajevima Srbije žene na Svetli petak treba da porane i u ranu zoru odu na najbliži izvor ili vodicu, gde se umivaju, piju vodu, beru cveće, vesele i vraćaju se kući tek uveče. Veruje se da će im tako cela godina proći u sreći i veselju.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs, samo što su ova namenjena mrtvima. Ona će biti odneta na groblja u ponedeljak.

Izvor: Mondo

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar