Novi mandatar za sastav izraelske Vlade je poreklom iz SRBIJE: Evo iz kog grada je njegov OTAC

Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/ ABIR SULTAN

Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dve godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu posle Netanjahuovog konzervativnog Likuda sa 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik Izarela je ocenio da su Izraelci suočeni sa zbrkom, ako ne i političkom krizom već neko vreme, ali da ne smeju dozvoliti da to podrije njihovu veru u ispravan put.

Rivlin je rekao da se konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid, vođa partije centra „Ima budućnosti“ (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

NAPADNUTI Izraelci! Hitno se oglasio Netanijahu: “Udarićemo silom na neprijatelje”

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajnu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

– Vreme za novu vladu je došlo. To je istorijska mogućnost da se sruše prepreke koje dele izraelsko društvo, da se ujedine religiozni i sekularni, levica, desnica i centar – ocenio je Lapid.

Vučić izjavio SAUČEŠĆE izraelskom predsedniku: “Duboko nas je pogodila vest o tragediji u Meronu”

Novi mandatar najavio brzo obrazovanje izraelske vlade jedinstva

Jair Lapid, novi mandatar za sastav izraelske vlade, najavio je da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva „što je moguće pre“.

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju.

Ako opozicija uspe da obrazuje vladu jedinstva, to će značiti kraj vladavine Netanjahua koji je 12 godina uzastopno na funkciji premijera. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

Pokojni otac Jaira Lapida, Jozef „Tomi“ Lapid, rodom je iz Novog Sada, rođen pod imenom Tomislav Lampel, a bio je novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu 2003-2004.

Rođen je 1931. godine kao Tomislav Lampel. Njegov otac Bela bio je poznati novosadski advokat i ugledan novinar. Mađarska okupaciona policija ga je uhapsila u aprilu 1941. i sprovela u logor odakle se nije vratio, a njegova supruga se sa sinom sakrila u Pešti. Vratili su se u Novi Sad 1945. godine, a Tomi je išao u Jovinu gimnaziju. Sa mnogim drugim novosadskim Jevrejima, iselio se u Izrael 1948. godine.

Bio je novinar u tiražnom “Maarivu”, a kasnije i direktor nacionalne izraelske RTV, od 1979. do 1984. Takođe je predsedavao bordom direktora Memorijalnog centra “Jad Vašem”.

Godinama je vodio partiju Šinui, koja je 1999. godine u parlamentu imala šest mandata, da bi na sledećim izborima dobila 15 mandata. Uspeh je postigao “antiklerikalnim programom”, zbog čega su ga oštro kritikovale ortodoksne partije.

Jozef Tomi Lapid preminuo je u Tel Avivu, 2008. godine.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar