Porfirije je NOVI Pavle: Patrijarh ovim potezima pokazao da je DOSTOJAN trona – živi jevanđeoskim životom

Odluku da praznike provede sa siromašnima i bolesnima pozdravljaju brojni građani

Ilustracija, Foto: Profimedia/KOCA SULEJMANOVIC / AFP ,EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odluka patrijarha srpskog Porfirija da na Vaskrs obeduje sa beskućnicima, kao i to da se na Veliki petak iz patrijaršijske rezidencije na Dedinju uputi peške u Sabornu crkvu na iznošenje plaštanice pokazali su svu jednostavnost novog poglavara SPC.

U tome su saglasni i mnogi korisnici društvenih mreža, bez obzira da li su vernici ili ateisti. Njihove stavove dele i sagovornici Objektiva, koje je ovakvo ophođenje Porfirija podsetilo na skromnost patrijarha Pavla.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BESKRAJNA LJUBAV

Patrijarha Porfirija je na Vaskrs, u dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva, za stolom sačekalo 20 ljudi, većina njih bez krova nad glavom.

– Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu… Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada… I ovaj današnji dan pokazuje ne samo da nismo izgubili nadu nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pevamo narodne srpske pesme, možemo i strane – poručio im je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je u nedelju obišao i Dečju kliniku u Tiršovoj.

. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

– Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svetu, nego to podrazumeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumemo tajnu Vaskrsenja Hristovog – izjavio je poglavar SPC nakon obilaska bolesne dece.

„CRNA TAČKA”

Međutim, potez patrijarha da bude sa siromašnima i bolesnima na Vaskrs nije jedino što pozdravljaju brojni građani. Zapravo, mnoge je prijatno iznenadilo i to što patrijarh umesto luksuznih limuzina kojima se voze vladike, radije bira da ide peške. Tako je na Veliki petak fotografisan dok je peške išao do Saborne crkve. Tu fotografiju načinio je Vladimir Đurđević i postavio je na društvene mreže.

– Prelazim Mostarsku petlju, idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka „crna tačka” ide u susret meni. Nigde nikoga nema. I negde na pola tog „mosta” vidim da je u pitanju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije… I eto, naš patrijarh, na ovaj veliki praznik, usred bela dana, na mestu gde i pešaci retko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i „skupih auta” – opisao je susret Vladimir.

VRAĆA VERU MEĐU LJUDE

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Objektiv da ovakvi potezi novog verskog poglavara Srbije i te kako vraćaju veru među ljude.

– Porfirije je navikao da ide peške u Hrvatskoj, gde je prethodno bio episkop. Dakle, Porfirije je ovim samo potvrdio da nije salonski patrijarh, pokazavši i narodu i svojoj episkopskoj sabraći kako jedan vladika treba da se ponaša. Poruka je da svaki episkop treba da se brine o narodu, a ne da se odrodi od njega – objašnjava Đenović.

Njegov kolega Željko Injac, tvrdi da je Porfirije na ovaj način stavio do znanja narodu da je crkva deo njega, a ne otuđena.

Slavimo Svetli utorak: Danas je NAJSREĆNIJI DAN u godini, evo i zašto

– Ako može patrijarh da ruča sa najugroženijima, to znači da je pristupačan svima. To je pokazao i hodom pešaka do Patrijaršije, što se može uporediti sa načinom života patrijarha Pavla. Porfirija lično poznajem već tri decenije i to nije ništa novo u njegovom ophođenju sa ljudima. To je jednostavno njegov stil života. Skroman je otkad je postao monah i ne pristaje ni na kakvu distancu sa narodom. Tu u potpunosti sledi patrijarha Pavla, ali ga ne kopira u postupcima – navodi Injac.

Analitičar Boško Kozarski ističe za Objektiv da je patrijarh Porfirije pokazao da živi jevanđeoskim životom.

– Čini mi se da tu ima mnogo sličnosti sa Njegovom svetosti patrijarhom Pavlom. Smatram da se on ne vodi Pavlom kao uzorom, već daje najbolji primer svima nama o stvarima koje smo svi zaboravili, a koje nisu materijalističke prirode. Dostojan je svog trona i odnosom prema drugima on čini dobra dela, a od toga ne pravi nikakav publicitet niti mu je on potreban – zaključuje Kozarski.

Piše: GORAN MITROVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE PRIČE PROČITAJTE U DANAŠNJEM BROJU OBJEKTIVA ZA 4. MAJ

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar