Stranci i gastarbajteri masovno KUPUJU stanove po Srbiji: Luksuz koji traže mnogima je samo SAN

Stranci na domaćem tržištu nekretnina najviše traže novoizgrađene stanove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

Pored građana Srbije, koji su na tržištu nekretnina prepoznali priliku da se stambeno obezbede, sve je veći broj i stranih državljana koji odlučuju da novac zarađen u inostranstvu ulože u kupovinu nekretnina u otadžbini.

Među stranim državljanima, koji se odlučuju da kupe nekretnine na našem tržištu, prednjače oni koje je u Srbiju dovela karijera, ali je nezanemarljiv i broj stranaca i gastarbajtera koji u Srbiju dolaze, ili se vraćaju, kako bi se penzionisali.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tako smo gotovo svakodnevno svedoci primera da sa dolaskom firmi u našu zemlju i sa novim radnim mestima raste i tržište nekretnina u pojedinim gradovima, ali i svedoci činjenice da gastarbajteri postaju vlasnici lepih nekretnina, najčešće u prestonici i većim gradovima.

A ono na šta “pikuju” jesu stanovi u novogradnji na atraktivnim lokacijama koji koštaju.

– Treba odvojiti strance rezidente i ne rezidente. Veće učešće u tražnji imaju rezidenti, tj. ljudi koji imaju boravište i najčešće rade u Srbiji duže od godinu dana. A, oni kupuju najčešće nekretnine na luksuznim lokacijama gde kvadrat košta i nekoliko hiljada evra, navode za “Blic Biznis” iz jedne agencije za nekretnine.

Kako dodaju sve je više primera i da po gradovima u Srbiji rapidno raste i cena kvadrata i tražnja. Tako su, recimo, u Boru cene stanova za godinu i po dana skočile oko 20 odsto i to zahvaljujući većoj tražnji od strane zaposlenih u ZiĐinu, novom vlasniku RTB Bor. Takođe, Kragujevac je procentualno po rastu prodaje stanova u prethodnih godinu dana pretekao Beograd.

Stranci na domaćem tržištu nekretnina najviše traže novoizgrađene stanove, koji pored dobre pozicioniranosti nude i dodatne sadržaje.

– Kada se okrenemo strukturi nekretnina koje strani državljani kupuju na domaćem tržištu nekretnina, u najvećem broju slučajeva se radi o stanovima manje kvadrature do 60 kvadrata, mada postoje i izuzeci gde cela porodica migrira te se traže nekretnine velike kvadrature, kažu iz agencije.

Kako plaćaju?

Stranci rezidenti mogu da apliciraju za stambeni kredit i u našim bankama, ali određene banke odobravaju kredite i nerezidentima, s tim što su obrada, dokumentacija i kamatna stopa dosta specifične, tj. različite od onih za rezidente.

Prema rečima stručnjaka za nekretnine, Milića Đokovića, najveći broj nekretnina stranci su kupovali sopstvenim sredstvima.

– Tek jedan od četiri strana državljana kupuje nekretninu na kredit za nerezidente, kaže za “Blic Biznis” Đoković.

– Dobar deo onih koji dolazi u Srbiju ima uspešne biznise i novac kojim kupuju nekretnine, tj. transakcije tog novca najčešće idu preko korespodentnih banaka, zaključuje Đoković.

Da su za tržište nekretnina u Srbiji zainteresovani gastarbajteri, kaže za “Blic Biznis” i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

– U Nišu ima i dosta naših gastarbajtera koji kupuju nekretnine. Takođe, trenutno vlada veliko interesovanje stranaca koji žele da kupe stanove kod nas i da se presele ovde kada odu u penziju, zaključuje Rodić.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar