Sajma nema, luksuzna vozila rasprodata: Da li se nazire kraj krize?

Situacija na domaćem tržištu izgleda bolje nego u okruženju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash / Haidan

Iako je 2020. prodaja opala za 26 odsto, početak ove godine doneo je neočekivani rast.

Ono što je bila težnja svake godine u svetu automobilizma, ponovilo se i 2021. Novi modeli skupih vozila su rasprodati, a pojedinci čekaju modele i do 30.000 evra.

Iako nema promocije automobila, popusti i razne vrste poklona očekuju kupce. U udruženju uvoznika nisu optimisti, ali kažu da je situacija u Srbiji mnogo bolja nego u okruženju.

Uspeh procesa reciklaže

– Pošto sajma neće biti, vidimo da mnogi brendovi oglašavaju sajamske uslove koji su u ovoj sezoni nešto na šta su kupci navikli. Imamo i usporenu dobavljivost novih vozila zbog zaustavljanja proizvodnje kod pojedinih proizvođača, tako da sam rast prodaje u nekom procentu ne očekujemo – navodi Aleksandra Graovac, sekretar Udruženja Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Tržište je živnulo od kako je počeo proces reciklaže, kažu u jedinoj domaćoj fabrici automobile FCA Kragujevac. Kupuje se više u prva tri meseca ove godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tržište ove godine raste u proseku osam odsto od čega su putnički automobili devet odsto, a komercijalna vozila pet odsto. Kada su fizička lica u pitanju, povećanje prodaje je 38 odsto. Ako pričamo o 2019. koja nije imala kovid, rast je 28 odsto. Mnogi bi pomislili da smo izašli iz krize, međutim, ja to ne mogu da tvrdim jer sajma nije bilo i nije bilo apstinecije u kupovini u prva tri meseca – ukazuje Boris Čučković iz FCA Kragujevac.

I dalje imamo subvencije za električna i hibridna vozila za šta je odvojeno skoro milion evra. Čisto električno vozilo ima subvenciju od 5.000 evra, dok hibridi imaju polovinu od toga.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar