“Ne znam zašto je to sudija uradio”: Potresna Damjanova ispovest o sestri koja je izvršila SAMOUBISTVO

Tragedija se dogodila prošle godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash.com

Gema Robinson (34) oduzela je sebi život prošle godine, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da se pojavi na sudu, gde je trebalo da se suoči sa svojim nasilnim bivšim partnerom…

Kada ju je njen brat Damjan Vilson grlio na aerodromu u septembru 2019. godine, uoči svog puta u Kambodžu, Gema mu je zaplakala u zagrljaju. Nije joj to bio prvi put. Svaki put je plakala kada bi ispraćala brata, koji se preselio u Kambodžu pet godina ranije. Međutim, tog puta je bilo nešto drugačije. Gema ga je jako zagrlila i na uho mu šapnula: “Znaš, nisam baš dobro”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To je bio prvi put da je tako nešto uradila i pomislio sam kako ona to stvarno misli – priseća se Damjan.

Brat je Gemu uveravao da treba da bude jaka i da će uskoro ponovo doći, nije ni slutio da je to poslednji put da vidi svoju sestru.

Bila je puna života, a onda je postala ljuštura sebe

Gema je odrasla u Londonu. Bila je lepa, popularna, i puna života. Volela je da bude u centru pažnje. Kako Damjan kaže, volela je da živi punim plućima, da pleše sa prijateljima i sestrom Kirsti. Bila je jedna od onih ljudi kojima su prijatelji dolazili da se povere i potraže pomoć.

– Ukoliko je neko prolazio kroz raskid, ili je imao problema u porodici Gema bi bila tu za njega. Nije bilo važno šta se u njenom životu u tom trenutku događa. Sve bi ostavila po strani i posvetila se toj osobi kojoj je pomoć potrebna – priseća se Damjan.

Gemin brat misli da je upravo to bio i njen najveći problem, činjenica da se nikad nije posvetila sebi, već uvek drugim ljudima.

Gema je postala mama prvi put kada je imala samo 20 godina. Rodila je sina. Pet godina kasnije dobila je i ćerku. Njeni najbliži kažu da je bila presrećna jer se ostvarila u ulozi majke. Počela je i da radi kao fitnes instruktor. Delovalo je da joj je u životu sve potaman… Ipak, pre šest godina, njen svet je počeo da se ruši. Rastala se sa ocem njene dece, i počela je da oseća bolove u kičmi. To je značilo da više ne može da se bavi poslom koji toliko voli.

– Kada te tako nešto snađe u životu, čovek zna da bude samodestruktivan i da se okruži ljudima koji nisu dobri za njega – priča Damjan i dodaje da je Gema tada upoznala Džoa Falkonera.

Ona i Džo sreli su se u jednom lokalu u Londonu. Gema ga je potom pojedinačno upoznala sa svakim članom porodice.

– Tata, ja, i drugi naši rođaci su ga upoznali i svi smo imali isto mišljenje, da nam nekako ne deluje siguran. Kada biste pričali sa njim, nikad vas ne bi gledao u oči – priča Gemina sestra Kirsti.

Isto je potvrdio i Damjan. Kaže da mu se Džo nikad nije svideo, ali da se trudio da ga prihvati jer je video da ga Gema voli. Nažalost, nije prošlo mnogo, a Džo je pokazao svoje pravo lice.

– Primetili smo da je Gema postala nekako povučena, nije bila sva svoja. Mogao si da vidiš da nešto nije kako treba – priseća se Kirsti.

Kaže da je Gema polako počela sve ređe da se viđa sa društvom. Ako bi i izašli, Džo bi sa nepoverenjem gledao momke koji bi bili u lokalu gde su, a potom bi počeo da se raspravlja se Gemom i da pravi ljubomorne scene. Kada ju je prvi put fizički napao Gema ništa nije rekla. Tek ga je drugi put prijavila.

Gaf sudije koji je Gemu puno koštao

Džo je tada, u naletu besa, uleteo u Geminu kuću i svom silinom je gurnuo na zid. Odmah ga je prijavila i bila je izmeštena u sigurnu kuću dok se čekalo da Džo bude pozvan na suđenje. Kada su se pojavili pred sudom Gema je primetila nešto neobično, posle je to i rekla svojim najmilijima. Naime, sudija je naglas pročitao adresu gde je Gema bila smeštena.

– Ne znam zašto je sudija to uradio. Pa ona je bila smeštena u sigurnu kuću sa razlogom – priča Kirsti.

Falkoner je tada osuđen za napad i određena mu je mera zabrane prilaska. Međutim, kako je znao adresu, ubrzo se pojavio Gemi na vratima. Bio je sav fin i molio ju je da pričaju. Na kraju ga je pustila da prespava u dnevnoj sobi… i opet su počeli da imaju kontakt. Mesec dana kasnije, ponovo ju je napao.

Uplašena, otišla je kod drugarice da prespava, jer su deca bila kod bake i deke. Čitave noći joj je slao poruke i optuživao je da je otišla kod drugo. U početku su poruke bile agresivne i preteće, a onda je počeo da joj se izvinjava. Do zore joj je poslao 70 poruka, i nastavio je da ih šalje, sve dok je nije ubedio da je bezbedno da se vrati kući.

Kada je ušla u kuću i popela se uz stepenice, Džo ju je čekao u zasedi.

– Zgrabio ju je za levu ruku, odvukao ju je u kupatilo i ugurao je u tuš kabinu – čitala je tužilac Vivijen Volters detalje optužnice.

Džo se Gemi nadlanicom naslonio na vrat, tako snažno da je jedva disala, i počeo je da je udara po licu. Nakon krvničkog napada je otišao, a Gema je sva krvava uspela nekako da siđe u prizemlje. Tada ju je ugledao komšija koji je odmah pozvao hitnu pomoć.

Tri dana kasnije, policija je uhapsila Džoa Falkonera.

“Bila je prestravljena”

Nakon što je otpuštena iz bolnice, Gema je otišla da živi kod sestre Kirsti. Dugo vremena je bilo potrebno da joj zaraste očna duplja koja je bila polomljena. Kirsti za BBC kaže da njena sestra više nikad nije bila ista.

– Od tog jutra, kada ju je brutalno pretukao, bila je potpuno drugačija osoba. Gledala sam kako moja sestra postaje ljuštura sebe. Bila je prestravljena – priča Kirsti.

Mnogo puta je morala da ušuška sestru u krevet i da je teši sve dok Gema ne bi prestala da plače.

– Svaki put kada bi nešto šušnulo u kući ili kad bi se neki muškarac prodrao na ulili ona bi skakala – kaže Kirsti.

Potom je Gema izmeštena u drugu sigurnu kuću. Psihološku podršku dobijala je od stručnjaka preko telefona. Međutim, u jednom trenutku joj je saopšteno da više neće imati mogućnost podrške, što je Gemu samo još više gurnulo u ponor.

Stanje joj se dodatno pogoršalo kada je Velika Britanija zbog korona virusa ušla u lokdaun. Počela je da pije kako bi “umirila dušu” i kako bi mogla da zaspi, jer je svake noći imala košmare.

Nekoliko dana uoči novog suđenja sa Falkonerom, u julu prošle godine, Gema je odlučila da digne ruku na sebe. Damjanu je tragične vesti javila majka.

– Uhvatio sam prvi let i došao iz Kambodže. Bila je uverena da više nikad ne može da bude srećna. Ona je bila tako posvećena i dobra majka, ali je ni činjenica da će zauvek napustiti decu nije sprečila da sebi naudi. Mislim da je trpela godinama zlostavljanje i da je Džo bila kap koja je prelila čašu – uveren je Damjan.

Tek nakon sestrine smrti je saznao da je Gema rekla prijateljima, pa čak i Kirsti, da i dalje voli Džoa.

– Kada nekog volite taj bol koji osećate je nezamisliv. Pogotovo činjenica da je neko koga volite ubio boga u vama i da vas je psihički zlostavljao, a vi sutra treba da ga pošaljete u zatvor… Pa to treba izneti – priča on.

Lusi Haldej, koja radi u organizaciji za pomoć ženama koje su žrtve porodičnog nasilja, kaže da oko 30 žena svake nedelje oduzme sebi život.

– Nivo straha koji osete kada moraju da prijave nasilje i da pravno gone nekoga koga vole i kome su verovale, da gone nekoga ko ih je kontrolisao i maltretirao godinama, decenijama, i da ga izvedu pred sud… To je stvarno velika stvar. Bez podrške, taj proces je veoma bolan i stresan, i žrtve tada izlože sebe opasnom riziku. To se dogodilo i u ovom slučaju – kaže Haldej.

Ona dodaje da, nažalost, mnoge žrtve nikad ne dobiju podršku.

Nije robijao ni godinu dana

Nakon Gemine smrti, porodica je dobila još jedan udarac. Doživeli su da Džo bude slobodan čovek. Prilikom suđenja negirao je da je svesno i namerno Gemi naneo teške telesne povrede, ali je priznao da ju je pretukao. Sudija ga je osudio na tri godine i četiri meseca zatvora. Odležao je svega nekoliko meseci i pušten je na slobodu.

– Kakva je to poruka nasilnicima? Udri, ionako ćeš biti blago kažnjen? – očajna je Kirsti.

Damjan se nada da će priča njegove sestre pomoći drugim žrtvama nasilja da ne prođu isto kao ona. Nada se da će se neke u ovoj priči prepoznati i postati svesne da postoji način da potraže pomoć.

– Ne mora ishod da bude tragičan. Ako je neko u sličnoj situaciji kao Gema možda može da ugleda svetlo na kraju tunela. Možda je to nekad samo jedna osoba. Vredi pokušati – kaže Damjan



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar