Stari kontinent na ODLIČNOM PUTU: U Evropi prvi put više vakcinisanih nego zaraženih

Do sada 16 odsto stanovništva primilo vakcinu, za kolektivni imunitet treba da se vakciniše bar 60 odsto stanovništva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Milovanovic

Iako je pretnja koronavirusa i dalje prisutna u Evropi, na ovom području je sada u potpunosti više vakcinisanih nego zaraženih koronavirusom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

– Prošla su 462 dana otkako je prijavljen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Od tada je virus otkriven kod 5,5 posto celokupne evropske populacije, dok je sedam posto u potpunosti vakcinisano. Međutim, iako broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih opada, pretnja od zaraze je prisutna – kazao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je dalje kazao Kluge, virus i dalje ima potencijal da prouzrokuje pogubne posledice, ali je ipak uneo nadu rekavši da su prvi put nakon dva meseca novi slučajevi koronavirusa znatno opali prošle sedmice. Ipak, dodao je, stopa infekcije u Evropi je i dalje izuzetno visoka.

SZO u evropsku regiju ubraja više od 50 zemalja, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Tursku.

U tim je zemljama dosad zabeleženo ukupno 51,3 miliona zaraza, uključujući gotovo 1,37 miliona u poslednjoj sedmici. Stručnjaci ipak smatraju da je broj zaraza verovatno mnogo veći od službenog broja.

Prema rečima Klugea, oko 215 miliona doza vakcina dosad je iskorišćeno u regiji. Procenjuje se da je 16 posto stanovništva primilo barem jednu dozu, piše CNBC.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar