Razvoj dece po FAZAMA: Kako da podstaknete njihovo razmišljanje i MAŠTU

Igrajte se sa bebom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wayhomestudio

Kontakt roditelja sa decom je jako bitan za njihovo pravilno odrastanje.

Sve faze razvoja u detetovom životu su jednako važne, pa svakoj treba da pružite dovoljno pažnje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uvek treba da se trudite da budete roditelj koji će podsticati i unapređivati razvoj deteta.

Neminovno je da deca prolaze kroz ove faze razvoja, ali vaša uloga kao roditelja je ključna. Igrajte se sa detetom, dopustite mu da razvije maštu i da pokrene proces razvoja kognitivnih i motoričkih sposobnosti, ali i da razvija logičko i analitičko razmišljanje.

Foto: Freepik/cookie_studio

0 – 3 meseca

Okrenite svoju bebu tako da leži na stomaku, a zatim protresite zvečku ispred nje. Posmatrajte da li beba podiže glavu i ramena. Ako ne, podstaknite je da to učini. Zatim je okrenite na leđa i pokažite joj nešto levo, pa desno i posmatrajte da li pomera glavu u tom pravcu. Bebama je potrebno da minimum 5 minuta dnevno leže na trbuhu jer im to ojačava mišiće glave, vrata i gornjeg dela tela. Razvoj ovih mišića je važan kako bi beba kasnije mogla da pomera glavu i da puzi.

Foto: Freepik/yanalya

3 – 6 meseci

Držite bebu blizu sebi i okrenite je tako da može da vam gleda u oči. Uspostavite direktan kontakt očima i počnite nešto da joj pričate. Njihov vid je u ovom periodu još uvek zamagljen, pa će beba probati da zamisli vaše lice. Takođe, verovatno će pokušati da imitira zvukove koje čuje u pozadini. Na taj način joj pomažete da nauči kako da komunicira, ali i da počne da uči vezu između reči i osećanja.

6 – 9 meseci

U ovoj fazi već možete da uključujete različite igre poput skrivanja vašeg lica iza dlanova. Kad iskočite, beba će se iznenaditi jer ona ne shvata da ste vi tu zapravo sve vreme. Ova igra je odličan način da beba uči da donosi zaključke, a takve stvari se najbolje uče ponavljanjem. Takođe, odličan je način da se kod bebe razvija analitičko razmišljanje.

Foto: Freepik/freepic.diller

9 – 12 meseci

U ovom periodu sa detetom možete da igrate složenije igre, kao što je skrivanje igračke koju beba mora da pronađe. Kada je pronađe, tapšite rukama kako biste je podstakli da opet to uradi. U ovoj fazi deca uče da razmišljaju i rešavaju probleme.

12 – 15 meseci

Dajte ime svim predmetima koje držite u rukama i pokažite ih bebi. Opisujte predmete, ali i postavljajte pitanja vezana za njih. Koristite šarenolike predmete i dopustite bebi da se igra s njima. U ovom periodu započinje proces razvoja verbalnih veština, a ovaj način igranja pospešuje taj proces.

Foto: Freepik/freepic.diller

15 – 18 meseci

Uzmite korpu za veš i u nju stavite različite predmete kojima se beba ne može povrediti. Beba će verovatno želeti da izvadi sve te predmete iz korpe i da ih ponovo vrati unutra. Možda čak i sama pokuša da uđe u korpu. Ovo će joj pomoći da razvije svoje motoričke sposobnosti i veštine. Takođe, ova igra će im pomoći da razviju maštu.

18 meseci – 2 godine

Zamolite dete da vam donese neki predmet i da vam ga pruži u ruke. Razgovarajte sa njima o tom predmetu. Pokažite mu pojedinačne delove predmeta i imenujte ih. Ovako će dete moći da nauči kako da povezuje reči sa objektima i da formira cele rečenice.

Foto: Freepik/ Freepik

2 – 3 godine

Igrajte se sa svojim detetom tako što ćete mu dati zadatak da postavi figurice jednu do druge po veličini ili da ih slaže po bojama. Tokom igre im postavljajte pitanja poput zašto ih je baš tako poređalo. Na ovaj način ćete mu dati priliku da grupiše predmete koji imaju različite atribute, što spada u matematičku veštinu.

3 – 5 godine

Sipajte vodu iz velike staklene posude u drugu manju posudu. Postavite detetu pitanje u kojoj posudi ima više vode. S obzirom da dete u ovoj fazi još uvek nema logičko razmišljanje, ova igra će pospešiti kognitivni razvoj.

Foto: Freepik/pch.vector

6 – 8 godina

Zamolite dete da vam pomogne u raznim kućnim poslovina, kao što je raspremanje stola. Jednom kada to uradi, prepoznajte i pohvalite ga za njegov trud. Hvalite ga za njegove postupke, a ne za osobine koje poseduje. Na ovaj način će dete izgraditi samopoštovanje i samopouzdanje. Takođe, osećaj za odgovornost počinje da se razvija u ovom periodu i polako treba da postane svesno da postoje i posledice njegovog ponašanja.

9 – 11 godina

Uključite dete u složenije kućne poslove, poput čišćenja i kuvanja pod vašim nadzorom. Takođe, objasnite mu da je novac sredstvo razmene. Na ovaj način će ono početi da uči na koji način da upravlja novcem.

Foto: Freepik/katemangostar

12 – 14 godina

Odmah nakon večere, odvojte 15 minuta da razgovarate sa detetom. Pitajte ga koja interesovanja ima, koji sport ga zanima, razgovarajte i o njegovim prijateljima. Svake nedelje odaberite jedan dan kada ćete imati neku aktivnost koju ćete raditi samo sa njim. Dete će shvatiti da vi njegove misli i želje poštujete.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar