Šest namirnica koje POMAŽU kod razređivanja krvi

Smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/aleksandarlittlewolf

Za ljude koje pate od tromboze veoma je bitno da vode računa o ishrani.

Tromboza je bolest koja nastaje formiranjem krvih ugrušaka u krvi, zbog čega je bitna adekvatna terapija koja će omogućiti razređivanje krvi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postoje neke namirnice koje, pored lekova, takođe doprinose razređivanju krvi, zbog čega kod ljudi koji pate od tromboze treba da se nađu na trpezi što češće.

Beli luk

Beli luk je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. On je skoro neizostavna namirnica kad je priprema ručka u pitanju. Pomaže kod prevencije bolesti kao što je tromboza, ali i kod njenog lečenja. Utiče na razređivanje krvi ako se konzumira svakodnevno.

Foto: Pixabay/congerdesign

Takođe, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, utiče na jačanje imuniteta i deluje kao antioksidans kad je u pitanju zdravlje kože i kose.

Kurkuma

Kurkuma se koristi kao začin za pripremu jela, a poznata je i kao namirnica koja može da utiče na prevenciju više od 500 bolesti. Ima pozitivan efekat na rad srca i mozga, a dobra je i za razređivanje krvi i smanjenja krvnih ugrušaka. U sebi sadrži folnu kiselinu, vitamin B3, B6 i minerale.

Foto: Freepik/jigsawstocker

Đumbir

Đumbir sadrži prirodnu kiselinu pod nazivom salicilat, koja ima antiinflamatorno dejstvo (smanjuje upale) i antikoagulantno dejstvo (utiče na prevenciju i lečenje tromboze).

Foto: Pixabay/siala

Ima pozitivan uticaj na agregaciju trombocita, zbog čega se često preporučuje osobama koja pate od zgrušavanja krvi.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je jedan od najjačih antikoagulanasa, čime sprečava dalje grupisanje krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: Pixabay/Jill Wellington

Smatra se da je ona toliko jaka da čak može dovesti i do razbijanja krvnih ugrušaka ako se često konzumira. Takođe, ona smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi i time sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Ananas

Ananas u sebi sadrži glavnu hranljivu supstancu bromelain koji izaziva osećaj peckanja u ustima dok ga jedemo. Bromelain zapravo razgrađuje hranljive materije i proteine, odnosno površinski sloj kože u ustima.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Ovaj enzim je zapravo prirodno sredstvo za razređivanje krvi. Istraživanja su potvrdila da je ananas doveo do znatnog smanjenja broja krvnih ugrušaka kod osoba koje konzumirale preporučene količine ananasa.

Voda

Voda je bitna za celokupno zdravlje organizma, ali i kad je u pitanju sprečavanje bolesti poput tromboze. Smatra se da dehidratacija tela može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Pored vode, preporučuje se da svakodnevno pijete sveže isceđene sokove jer omogućavaju uspostavljanje alkalnog balansa u organizmu.

Foto: Pexels/Daria Shevtsova


Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar