Šminka ima ROK TRAJANJA: Da li znate kada je vreme da je BACITE?

Ukoliko to ne uradite, možete da prouzrokujete velike probleme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Šminku kupujemo često.

Nekada i češće nego što je potrebno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Retko koja žena će odoleti puderu ili maskari na popustu, čak iako zna da kod kuće ima potpuno nove proizvode.

A neke od nas jednostavno imaju naviku da skladište šminku. Jer, potrošiće se.

Međutim, svaki od tih proizvoda ima svoj rok trajanja koji je naznačen.

Ono što mi našim korišćenjem možemo da uradimo, jeste da ga produžimo, ili skratimo.

Ajlajneri, odnosno olovke za oči imaju duži vek trajanja u odnosu na drugu šminku, ali ukoliko primetite da su se ovi proizvodi osušili, odmah ih bacite, bez obzira na to koji im je rok trajanja.

Foto: Freepik/nakaridore

Maskara, recimo, ima kratak rok trajanja i nju je potrebno menjati na svaka 3-4 meseca. Ukoliko primetite da je promenila miris pre naznačenog vremena, obavezno je bacite.

Ne pokušavajte da je “osvežite” i da joj produžite rok, jer može da izazove iritacije, infekcije i bakterije koje mogu da se prošire po licu i da izazovu problem.

Karmini imaju prilično dug rok trajanja, zahvaljujući brojnim konzervansima, ali ako primetite da se on ne nanosi lepo i glatko na usne, trebalo bi da ga bacite.

Foto: Freepik/pressfoto

Puder ima specifičnu upotrebu i verovatno spada u mejkap proizvode sa kratkim rokom upotrebe. Ukoliko ga često koristite, posle svake upotrebe bi trebalo da ga zatvorite i poklopite, kao i da ga čuvate na umerenom toplom i tamnom mestu.

O roku trajanja pudera zaista treba posebno voditi računa, jer ukoliko ga koristite posle ovog perioda, on može da izazove iritacije na koži i akne.

Foto: Freepik/valuavitaly

Takođe, ukoliko primetite da je boja pudera promenjena i da je tekstura drugačija, ne bi bilo loše da ga bacite, jer je verovatno dugo stajao otvoren, nakupio se bakterija i oksidirao.

Dakle, jako je važno da proveravate rokove trajanja svih proizvoda i da vodite računa o boji, teksturi i mirisu proizvoda.



Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar