Mentalna higijena: Ove naše poznate ličnosti pomoć protiv DEPRESIJE potražile su na PSIHOTERAPIJI

Javno progovorili o problemima sa kojima su se suočavali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATA Images,Instagram

Vest o smrti mladog pevača Momira Lukovca, koji se takmičio u „Zvezdama Granda”, rastužila je i šokirala mnoge.

Prema nezvaničnim informacijama, on je sebi oduzeo život, a navodno se ranije tog dana posvađao sa devojkom, pa je na društvenim mrežama počelo da se piše da je upravo depresija bila razlog njegovog navodnog samoubistva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Printscreen/Youtube

Mnoge javne ličnosti već su govorile o svojim problemima sa depresijom i anksioznošću, pa i o suicidnim mislima, a za to su našle lek u psihoterapiji.

Foto: Printscreen

Glumica Danijela Štajnfeld je dospela u žižu javnosti kada je optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje. Prekjuče je njen dokumentarni film „Zaceli me”, u kojem je ispričala svoju priču zajedno sa mnogim drugim ljudima koji su doživeli neku vrstu zlostavljanja, prvi put prikazan pred beogradskom publikom na Martovskom festivalu. Detaljno je ispričala svoja osećanja i psihička stanja nakon traume koju tvrdi da je doživela. Objasnila je da je imala suicidne misli i da je mesecima planirala samoubistvo. Kada je odlučila da to uradi, napisala je oproštajno pismo u kom je na kraju pisalo: „Pepeo dajte mojim roditeljima. Žao mi je”.

U nastavku filma ispričala je da je njena drugarica našla to pismo i odmah pozvala policiju. Danijela je to čula i ponovo nazvala policiju, rekavši da je to bila lažna uzbuna. Na svu sreću, oni su došli, priveli je i ustanovili da ima suicidne misli i da mora da se leči. Krenula je na psihoterapije, koje su je spasile i pomogle joj da prevaziđe traumu.

Foto: E-stock/Časlav Vukojičić

Milica Todorović, takođe, redovno ide na terapije, zbog svakodnevnih životnih situacija i problema.

“Ponekad se suočavamo sa raznim problemima i ne možemo sami da ih rešimo. Kad bi ljudi shvatili da je odlazak kod stručnog lica najbolje utrošen novac, onda ih ne bi bilo sramota. Obožavam te seanse! Odem, izručim sve svoje
probleme, ponekad se rasplačem, skinem teret”, rekla je Milica za Hit Informer.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Izvor blizak Nataši Bekvalac otkrio je da je pevačica prošle godine, dok je spremala koncert u Areni, počela da ide i na psihoterapije. Konkretan razlog nije postojao, ali je kao samohrana majka i pevačica koja ima česte nastupe, a samim tim i stresove, shvatila da joj treba neko stručan za razgovor. Ipak, kasnije je i Bekvalčeva progovorila o tome.

“Hipersenzitivna sam, pa sam potražila pomoć psihoterapeuta da ne bih bila trajno emotivno oštećena”, rekla je pevačica.

Foto: E-Stock/ Časlav Vukojičić

Pevačica Slavica Ćukteraš je javno govorila o svojim psihičkim problemima. Šest godina je nije bilo na muzičkoj sceni, a na svom Jutjub kanalu odlučila je da ispriča koji je razlog njenog odsustva.

Prvi anksiozni napad dogodio joj se davne 2007, kada je bila u Las Vegasu sa svojom ekipom. Sa 22 godine mislila je da će umreti, a onda su počeli da se pojavljuju raznorazni neobjašnjivi strahovi. Nakon velikog broja pregleda, tek joj je neuropsihijatar rekao da je u pitanju anksioznost, i tada je krenula na psihoterapije koje su je spasile.

“Anksioznost je odvratno jedno stanje. Ali ne plašim se, jer umem da prepoznam i znam kako da mu se suprostavim. Ja sam svoj život nastavila, ne može anksioznost da mi kroji život i posao nikako”, rekla je Slavica jednom prilikom.

05, June, 2019, Belgrade -The play “Sta me snadje” played in the Kombak Hall. Andjelka Prpic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages
5. jun 2019, Beograd – Predstava “Sta me snadje” odigrana u Kombak dvorani. Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Anđelka Prpić je nakon razvoda javno govorila o psihoterapijama na koje ide odavno. Tada je rekla da su i brak pokušali da spasu kod stručnjaka. Ipak, njohovoj ljubavi je došao kraj, ali Anđelki su psihoterapije dosta pomogle.

“Psihoterapeuti vam dođu kao odraz u ogledalu. Zapravo sve do čega vi dođete i šta iznesete je već u vama. Razmišljala sam da li ću imati potrebu da se dopadnem doktorki, da je šarmiram, da sve bude u cilju da na kraju ona meni kaže: ‘Bravo Anđelka, kako ste vi divna osoba’. A zapravo, kada dođete na tu fotelju, konačno sve nametnuto otpadne, kao da vam neki serum istine ubrizgaju”, rekla je glumica za medije.

Foto: ATAimages/Antonio Ahel

Goca Tržan često je govorila o tome da ide na psihoterapije, ali malo drugačijeg tipa od njenih koleginica. Goca zajedno sa svojim mužem i ćerkom ide na porodične seanse, koje su, kako tvrdi, veoma delotvorne. Odnosi u svim porodicama nekada nisu idealni, pa tako ni u njihovoj, a sve probleme rešavaju na zajedničkim terapijama.

OVU, ALI I MNOGE DRUGE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 23. APRIL

Foto: Objektiv.rs

Autor: Mila Marinović



Izvor: Objektiv.rs, HIT Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar