Ma koliko redovno je čistili, prašina je uvek tu? Ovih 6 stvari ne pomažu, a ima ih u svakoj KUĆI

Čestice prašine najviše dolaze spolja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako uvek u kući držite otvorene prozore, verovatno stalno imate problem sa prašinom.

Istraživanja su pokazala da oko 60 odsto čestica prašine dolazi spolja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Verovatno se pitate odakle dolazi onih 40 odsto?

Naša odeća, cipele, nameštaj, tepisi i slične stvari emituju mikročestice i pretvaraju ih u prašinu. Ne možete je se osloboditi zauvek, ali će vam svakako značiti da znate na kojim stvarima se nakuplja najviše prašine.

Ovlaživači prostorija

Grinje su mikoorganizmi koji vole vlagu i jedan od predmeta u kom se skupljaju su ovlaživači prostorija. Da ne biste svoj osveživač vazduha pretvorili u idealno stanište za grinje, nemojte uređaj uključiti na punu snagu, već ga održavajte nivo vlažnosti na 4o ili 50 odsto.

Foto: Freepik/pvproductions

Važno je napomenuti da ultrazvučni i mehanički ovlaživači prostorija sami stvaraju prašinu. Tankim slojem prekrivaju predmete i nameštaj koji se nalaze u istoj prostoriji.

Sobne biljke

Istina je da sobne biljke prečišćavaju vazduh i da čiste prašinu. Međutim, one ne mogu da upiju velike čestice, zbog čega i same postaju prljave posle nekog vremena. Nagomilana prašina onemogućava funkciju filtriranja ostalih čestica prašine. Isto tako, ona sprečava proces fotosinteze koji mora da vrši svaka biljka. Količina hlorofila u biljci se smanjuje, zbog čega cveće više ne čisti vazduh, već se samo na njemu skuplja prašina. Da se to ne bi dogodilo, redovno čistite sobne biljke.

Papiri i kartonske kutije

Foto: Pixabay/Free-Photos

Papirna vlakna se raspadaju i stvaraju čestice prašine. Zato moramo redovno da čistimo police sa knjigama. Postoje i drugi izvori prašine u domovima kao što su stare novine i časopisi, kutije za cipele, papirna ambalaža i slično.

Roletne

S obzirom da prašina uglavnom dolazi spolja, veliki deo nje se zadržava na roletnama. Najbolje je da birate roletne koje se lako čiste i koje su praktičnije od običnih zavesa na kojima se skuplja još više prašine.

Radijatori

Ako ste ikad apokušali da očistite rešetke radijatora, sigurno ste videli koliko se prašine nakupilo u njima.

Foto: Pixabay/ri

U ovom slučaju možete postaviti panele, odnosno pregrade na radijator koji će sprečavati da se prašina skuplja između rešetki radijatora.

Stari usisivači

Naučnici su sproveli istraživanje koje je pokazalo da usisivači ne samo što usisavaju prašinu, već je i bacaju kroz vazduh. Čak ni najsavremeniji usisivači ne mogu da očiste prostor u potpunosti. Naučnici preporučuju da se otarasite starih usisivača i da ih zamenite sa onim koji će više čestica prašine usisavati, nego izbacivati nazad u vazduh.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar