Predosetio kraj: OTKRIVENO poslednje pismo sina Branislava Nušića iz RATA koje ledi krv u žilama (FOTO)

Pismo iz rata koje je Strahinja ban napisao svom ocu velikom piscu pokazuje da je predosetio svoju smrt

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia,Facebook

Branislav Nušić je bio veliki književnik, pisac drama i eseja, a smatra se najvećim srpskim komediografom. Sin jedinac velikog Branislava, dobio je ime po jednom od najvećih junaka iz srpske narodne književnosti – Strahinja Ban.

Strahinja ban Nušić važio je za velikog patriotu i idealistu, a ono što je ušlo u istoriju jeste da je jedan od 1300 kaplara koji su dobrovoljno otišli u rat. Nažalost, Strahinja je bio jedan od 400 koji su poginuli za otadžbinu u Velikom ratu. Pronađeno je njegovo poslednje pismo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Strahinja ban Nušić važio je za velikog patriotu i idealistu, a ono što je ušlo u istoriju jeste da je jedan od 1300 kaplara koji su dobrovoljno otišli u rat.

Nažalost, Strahinja je bio jedan od 400 koji su poginuli za otadžbinu u Velikom ratu.

Težak rat doneo mu je velike muke, te je ranjen i povučen na lečenje u Skoplje.

I pored pokušaja majke Darinke da spreči Bana da se vrati u rat, njegova ljubav prema otadžbini i častoljublje bili su ispred svega.

Spomenik Branislavu Nušiću Foto: Printscreen/Youtube/
Brainz TV

Nakon što je na inicijativu majke, lekarska komisija pokušala da Bana okarakteriše kao nesposobnog za borbu, te tako spreči njegov povratak u boj, on nije odustajao. Snaga je bila jača od svega i siguran u sebe je izjavio:

“Ne verujem u nalaz i zahtevam odmah drugu komisiju!”

Nušićev sin je imao samo 19 godina kada je vraćem je na front sa koga se nažalost nikada nije vratio. Poginuo je u Kolubarskoj bici. Pronađeno je i njegovo poslednje pismo.

Ko me pronađe mrtvog molim ga sledeće:

Foto:Facebook

– Zovem se Strahinja Nušić. Svršeni sam maturant koji je rođen u Beogradu. Porodica mi živi u Skoplju. Kumanovska ulica broj jedan. Molim da obavesti moju porodicu gde sam poginuo, kad i na kom mestu sahranjen. Unapred blagodaran – piše u pismu.

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar